få sjukdom??

31.12.2015
Jag har läst nånstans att man kan få nån typ av könssjukdom om man kysser nån!! ÄR det sant!!?? puffmuff
Tessi klippt

Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar

05.01.2016

Hej.

Jag tror att det är herpes du tänker på. Herpes är ett virus, som man kan få både på munnen och i underlivet. Då man har herpes på munnen  kan det se ut som ett litet sår i mungipan eller som små blåsor på/vid läpparna. Läpparna kan också bli svullna och göra ont. Om man då kysser en annan person så kan det smitta och den andra personen kan få viruset. Det samma gäller sex - om man då har oralsex med någon så kan herpesinfektionen smitta till den personens underliv.

Men både herpes på läppen och i underlivet brukar försvinna. Ibland kommer det tillbaka med jämna mellanrum och ibland får man det bara en gång och sedan aldrig mer. Själva viruset går dock inte över utan har man en gång fått det så kommer man att vara bärare för resten av livet. Men det innebär alltså inte att man alltid kommer att ha munsår eller blåsor.

Så även om man har herpes så betyder det inte att man aldrig kommer att få kyssas eller ha oralsex - men man skall undvika att göra det då man har blåsor eller sår. Sedan då de har läkt är det fritt fram att hångla igen. Och det är jättevanligt att man är bärare av viruset utan att man märker det eller har några symtom. Så det är nog ingenting du behöver oroa dig över.

Kram

Tessi

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.