Har jag fått en könssjukdom?

16.03.2017
Hej
Jag låg med en tjej i helgen som är väldigt sexuellt aktiv, hon sa att hon inte har någon sjukdom och alltid använder kondom. Grejen är den att min kondom sprack när vi låg med varandra och om hon har något så är risken att jag också fått det. Jag har bokat tid för att testa mig och allt men har även legat med en annan tjej och är orolig att hon kan ha fått könssjukdomen om jag också fått det.

Det jag undrar är om man alltid för en könssjukdom bara man har sex, är det en garanti?

Det tar ju en vecka innan man kan se om man har en könssjukdom. Kan man smitta andra under den veckan? abwo
Nuortenelama3

Ungdomsliv.fi - Nuortenelämä.fi svarar

30.03.2017

Hejsan.
Tack för din fråga. Fint att du bokat tid för att tasta dig, det visar att du tar ditt ansvar. Eftersom nu kondomen oturligt sprack när du hade sex så finns det en risk att du blivit smittad av flickan om hon har någon sjukdom. Klamydia är vår vanligaste könssjukdom och klamydian smittar väldigt lätt. Om du fått tex klamydia av den första flickan då finns det även en liten risk att du smittat det vidare det till den andra flickan. Men om du använde kondom med den andra flickan och kondomen inte gick sönder är risken trots allt rätt liten. Om du nu har fått någon könssjukdom av den första flickan, då tycker jag att du ska meddela den andra om din sjukdom så även hon testar sig, för att vara på den säkra sidan. Det är ju ingen garanti för något och inte smittar könssjukdomarna 100 % men det är alltid bäst att testa sig. Ha en skön vår!
Hälsningar Eva-Maria, hälsovårdare&sexualrådgivare, Ungdomsliv.fi

Vår samarbetspartner Ungdomsliv.fi har svarat den här frågan. Frågan och svaret kommer att synas också på Ungdomsliv.fi Frågor -tjänsten.

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.