HIV?

20.09.2010
enligt ett test har jag HIV.. stämmer alltid testen?
25.11.2011

Hej!

Beklagar beskedet att du är - kommer att bli - sjuk.

Jag har skickat din fråga både till hälsovårdare och barnmorska, men jag misstänker att de kommer att säga samma sak som jag tror: att HIV-tester är väldigt säkra. Om det visar fel så är det troligare att det visar negativt när det egentligen är positivt, alltså att man inte har det fast man nog har det. Då kanske mängden HI-virus är för liten ännu för att man ska kunna mäta det, tex att det gått för kort tid sedan du smittats. Jag tror inte att det KAN visa positivt om du inte har det, eftersom testet letar efter förekomsten av HI-viruset i din kropp. Finns det viruset inte där så kan inte testet visa positivt.

Jag antar att du nu kommer att slussas till läkare - hör vad de som tog testet säger att du ska göra - och påbörja någon form av undersökning och behandling när HIV konstaterats och där kommer de nog att testa dig igen. Prata med din läkare. Jag vet att det känns tufft att tänka på, men läkarna kommer nog att fråga dig varifrån du tror att du fått smittan och vem du kan tänkas ha spridit den vidare till. Förbered dig mentalt på att du måste berätta för vissa personer som du kanske smittat och för den/de som kan ha smittat dig.

Men mera svar snart, hälsar webbredaktören Liselott


Hej.

Smittade ska ta kontakt med närmaste hvc för att därifrån få hjälp vidare. Testen torde vara tillförlitliga och det är viktigt att man börjar få behandlingar så som vaccinationer så fort som möjligt.
Mera information om HIV i Finland finns på www.ktl.fi, www.aidstukikeskus.fi, www.positiiviset.fi. Tyvärr har dessa sidor mest information på finska men de är tillförlitliga och sakliga.
Röda Korset har en Aids-telefon vart man kan ringa och få svar på de flesta frågor, telefonnumret dit är 0203-2700, telefontider måndag-torsdag kl 17-21.
Hoppas detta är till någon hjälp!

H. Mari

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.