Kondylom

14.06.2010
Läste första inlägget här om kondylom o du skrev att viruset kan finnas i kroppen månader..
Ja har nämligen också fått kondylom-mina utslag kom först efter ett halvår!altså hade ja haft det så länge..nu undrar jag om min kille kan ha fått det också?han har inga utslag eller så... ja fick en salva också som man skulle använda o utslagen försvann,men hemsk va den salvan eftersom de brände bort utslagen-finns det annan medicin för det också..ifall de kommer tillbaka? min läkare sa att om man en gång fått kondylom kommer man antagligen att få tillbaka utslagen kanske om några år,att det är något man får leva med för resten av sitt liv !? Är det verkligen så?
25.11.2011

Hejsan!

Det är svårt att ge svar på frågan, men, de flesta smittade kvinnor slipper viruset ca 1-2 år efter smittan. Kroppen utvecklar motstånd mot viruset långsamt. Man vet inte riktigt säkert om det att viruset försvinner, beror på att det eliminerades eller lämnade bara "bo i kroppen" men ger inga symtom.

Man kan alltså få det tillbaka efter en tid, tex då man man har nedsatt immunförsvar, typ förkylning eller så.

Själva viruset går inte att behandla, men symtomen kan behandlas. Oftast försvinner vårtorna av sig själv också, men ger dom besvär så behandlar man dem.

Det finns olika metoder att behandla med, salvan som du fick men så kan man även "frysa" dem, det avgör läkaren då.

En smitta efter behandlingen är inte sannolik, förutsatt att du har samma partner. Mannen din har eventuellt blivit smittad, men det går inte riktigt att undersöka honom, om han inte har synliga tecken på smittan.

Kondylom, som ju är orsakad av papillomviruset, kan man få andra vägar också, än vid samlag. Det smittar tex via fingrar. Tiden från smittan tills symtomen kommer, om dem kommer, varierar, vilket gör det svårt att säga när man har fått smittan.

Om du hade ytliga kondylom, dvs utanför slidan, är det inte sannolikt att du hade fått smittan på livmoderhalsen, men ta ett papa-prov för säkerhets skull, efter behandlingen 3 år framåt årligen, sedan vart annat år. Om det visade sig just i papa-prov, alltså du hade viruset på livmoderhalsen, bör du kolla papa-prov årligen alltid.

Nästan varje människa, som nån gång har haft samlag, har haft kondylomsmittan nån gång under sitt liv, men visste man om det eller inte är en annan sak, eftersom man ju inte alltid får symtom, och de är inte alltid synliga.

Mvh, barnmorskan Kristiina

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.