Könssjukdom, kondylom?

10.08.2010
Vad är egentligen kondylom? Kan man någonsin bli av med det eller är det något man tvingas leva med hela livet? Jag tror nämligen att jag blivit smittad med kondylom. Hur kan man behandla det?
25.11.2011

Hej!

Jag har skickat din fråga till barnmorskan, som vet vilka medel man ska behandla kondylom med här i Finland och hur du ska gå tillväga. Men tills hon svarar får du många svar om vad kondylom är på www.kondylom.se.
Hälsar webbredaktören Liselott

Hej igen, förlåt att svaret dröjde, vår nya barnmorska har just gått på mammaledigt, men här kommer mera om kondylom:


Hej!

Kondylom är en könssjukdom som orsakas av papillomviruset (humant papillomvirus, HPV) som är sexuellt överförbart. Det är en mycket vanlig sjukdom, t.o.m 80% av befolkningen har någon gång i sitt liv haft viruset, de flesta utan att veta om det eftersom sjukdomen ger så lite symptom.
Ofta får man symptom 1-6 månader efter att man blivit smittad, ibland kan det ta längre, t.o.m år. Kondylom kan synas som vårtor på könsorganen, hos män främst på ollonet och förhuden, hos kvinnor i slidan och vid livmoderhalsen. Vårtorna kan också dyka upp runt analöppningen, mellangården och runt urinröret. Det kan klia och svida då man kissar. Det är endast ca 15 % som får typiska, stora vårtor. Ofta är vårtorna små och svåra att upptäcka och man behöver inte ha speciellt mycket symptom. Det är lättare att upptäcka kondylom hos män än kvinnor.
Kondylom kan diagnosticeras via PAPA-prov eller genom att man gör en pensling för att bättre få fram vårtorna, man kan också ta en liten provbit av den vävnad var man misstänker att det finns förändringar.
Behandlingen av kondylom är ofta lokalbehandling, man använder olika medel att pensla med eller salvor att smörja med. I tillägg till detta kan man frysa eller bränna bort vårtorna, använda laser eller kirurgiskt ta bort dem.
Kondylom har en tendens att komma på nytt även om man behandlats för det och det krävs upprepade behandlingar men undersökningar har visat att 80-90 % av de som bär på viruset blir friska inom 2 år oberoende om man behandlats eller inte. Detta beror på att kroppens eget immunförsvar till slut får övertaget och "kör ut" viruset.
Man vet att kondylom ökar risken att få livmoderhalscancer så de kvinnor som bär på viruset måste gå regelbundet på PAPA-prov så att man får fast eventuella cellförändringar i tid! Risken för att män som bär på papillomviruset ska få cancer är ännu okänd.
Nu förtiden finns det ett vaccin mot HPV-infektion, dvs kondylom. Vem som får vaccinet och vem som betalar det varierar från kommun till kommun.

Jag rekommenderar att du tar kontakt med närmaste hälsovårdscentral eller preventivrådgivning om du misstänker att du har blivit smittad. Kom ihåg att även partner kan behöva behandling!

Lycka till!

H. Mari, barnmorska

www.kondylom.se

2 Kommentarer

 • panikslagen 22/04/2017 11:09pm (3 år sen)

  Hej!
  Jag har en fråga gällande förändringar i mitt underliv. Jag hade oskyddat samlag med en man jag känt sedan tidigare för ca 1,5 veckor sedan. Nu på torsdag regerade jag på att mina flytningar blivit tjocka och gryniga och tänkte att jag säkert har en svampinfektion så gick och köpte vaginala kapslar i går. Dessutom har jag fått blodblandade flytningar nu, först tänkte jag att det kan ha att göra med att jag också började äta p-piller för ca en vecka sedan, men nu är jag väldigt orolig över att jag i stället har fåt klamydia/gonorre eftersom att symptomen verkar stämma in på det. Som pricken på iet så har det dessutom börjat klia runt slid öppningen och då jag undersökte mig själv såg jag två stycken små bulor(vårtor?)precis vid slidöppningen till vänster. Är rädd at jag dessutom har fått kondylom eftersom det verkar stämma.

  Kan jag på riktigt ha fått kondylom, jästsvamp, klamydia på en och samma gång? Jag har aldrig haft någon av dessa förut och är super orolig och skulle ha viljat gå på test i dag men inget är ju öppet under veckosltet.

  Dessutom undrar jag hur troligt det är att jag i så fall smittat min "partner" om vi har haft samlag en gång efter att jag blivit smittad? Jag vet inte hur jag skall klara av att säga till honom ifall jag nu bär på dessa sjukdomar och har smittat honom.

 • Hälsar ungdomsinformatören Liselott 24/04/2017 8:56am (3 år sen)

  Hej! Kan du, tror du, skriva in din fråga som en egen fråga istället, så ska en hälsovårdare-sexualrådgivare svara på den enkom för dig :) https://www.decibel.fi/vaga-fraga/stall-en-fraga/

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.