Pinsam fråga

27.11.2017
Lägger frågan i hemliga boxen.. D
Tessi klippt

Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar

04.12.2017

Hej.

Herpes kan man ha på olika delar av kroppen och det är väldigt vanligt. Det vanligaste är munherpes, men man kan också ha herpes i underlivet (eller i ögonen, fast då klassas det ju inte direkt som en könssjukdom..) Herpes är väldigt smittsamt, men alla människor får inte problem av det. Eftersom det är ett virus så finns det egentligen inget botemedel för det, men det betyder inte att man alltid skulle ha problem av det.

Både då det gäller munherpes och den formen av herpes som ger symtom i underlivet gäller samma sak. Man får blåsor som kan vara smärtsamma och besvärande. Infektionen smittar då man har aktiva blåsor, men då blåsorna har försvunnit smittar de inte. Många som får herpes har blåsor en gång - och sedan aldrig mer, och andra får blåsor t.ex. i samband med förkylningar eller stress. Det finns väldigt många som är bärare av viruset men som inte har några symtom alls.

Så mitt råd skulle isåfall vara att undvika hångel och sex om man har aktiva blåsor, eftersom det är då de smittar, men i övrigt är det bara att köra på.

Kram

Tessi

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.