Svampinfektion

18.09.2010
Hejsan!
Jag fick för två veckor sedan en väldig klåda i underlivet och kände genast igen det som en svampinfektion eftersom jag haft detta en gång förut för tre år sedan. Köpte Canesten som gjorde reklam för att bota svampinfektion på tre dagar med deras vaginalkräm.
Har nu använt denna i två veckor och det började bli bättre och hade nästan förvunnit, men efter två dagar kom det tillbaka igen. Inte lika intensivt som för två veckor sedan men det finns fortfarande kver. Är nu rädd att det är något annat än svampinfektion och att jag behandlat det fel.
Kan det vara något annat? Tog urinprov hos läkare och de sade att det inte var urinvägsinfektion utan allt såg bra ut och skickade sedan hem mig igen.
25.11.2011

Hej!

Svampinfektion - BLÄH! Påstås att fyra av fem kvinnor har det någon gång i livet och oftast kommer den ju "utan orsak", dvs man får ju inte smitta av någon utan det är balansen i underlivet det brukar vara fel på. Svampen finns hela tiden där, men ibland växer den till sig och börjar irritera och lukta. Påstås att man lättare får svampinfektion om man äter mycket socker och vitt mjöl, om man tvättar underlivet med något annat än vatten och ifall man har för tätt runt baken så att underlivet inte kan "andas". Men därom tvistar de lärda. Har även hört att hormonbalansen tex när man haft mens kan påverka. Bra att du åtminstone tog urinprov, då vet vi i alla fall att det inte var urinvägsinfektion. Jag skickade din fråga till en av barnmorskorna så att hon kan svara på ifall det kan vara något annat och hur du får veta det och behandla det.

Men jag skulle tippa på - min personliga gissning! - att du helt enkelt inte fått bort all svamp fast du smörjat. Det kan bero på att du antingen inte fått bort all svamp tillräckligt långt in eller på att du har så torra slemhinnor efter behandlingen att den har grogrund att komma tillbaka och tillbaka. Just sköra slemhinnor kan du bota genom att dels smörja med Ceridal-hudolja (finns reseptfritt på apoteket) för att slemhinnorna ska återhämta sig och dels föra in mjölksyrekapslar i slidan. Mjölksyrebakterierna (samma som i vissa mjölkprodukter som Actimel) hjälper underlivet att dels motstå dåliga bakterier och svamp och dels ge underlivet en bra PH-balans. Det andra alternativet, att du inte fått bort all infektion är också troligt. Det finns en Canesten-förpackning där det finns både salva som man smörjer där man slipper åt och en vagitorium, dvs en tablett som man för högt upp i slidan och som behandlar svampinfektionen där. Man för upp den med hjälp av en hylsa som liknar de man kan föra upp tamponger med och så ligger tabletten där och smälter i flera dar och behandlar svampinfektionen så långt upp som möjligt, så att säga.

Det sägs ju att man inte ska behandla med Canesten så länge eller fler än två gånger på ett halvår, men vi ska ännu se vad Kristiina säger att du ska göra. Mera svar på kommande, alltså!

Hälsar webbredaktören Liselott


Liselott!

Hon kan läsa andra "svampsvar" men jag lägger till lite :)


Hej!

Sällskapar du? Gör du det, så skulle det vara viktigt att behandla honom också. Killar får inte alls ofta svamp, men de KAN få det, och då får du infektionen tillbaka genast ni har sex. Killar brukar inte heller känna av symtomen som tjejer gör, så oftast vet dom inte om att de har det!

Han kan behandla sig med Canesten-salva en vecka medan du tar din egen kur.

Om du inte sällskapar, och dina symtom inte börjar vara över, kunde du ta ett vagina-prov, som visar vilken sorts bakterie du har i slidan. På det sättet får du rätt behandling också.

Kanske besök hos en gynekolog skulle vara bra ide, om du inte fick hjälp från hälsocentralen.

Tips! Såg att du är xxx-bo, du kan ju ta testet jag berättade om även på rådgivningen antingen i din hemkommun, eller så beställer du tid till grannkommunens preventivrådgivning!

Mvh, barnmorskan Kristiina

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.