Gestrina, gravid?

25.10.2015
Hejsan, det är så här att jag går på gestrina sedan ca 1 år tillbaka, innan dess cerazette, aldrig haft nån mens när jag använt dessa p-piller mer än några droppar om året. Problemet är att jag har haft kraftiga diarréer och läste att det kan försämra funktionen på pillerna, och nu blöder jag regelbundet sedan tre veckor tillbaka, inte mycket men tillräckligt för tampong, kan det vara så att jag är gravid? Allmänt nojig?!
Tessi klippt

Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar

30.10.2015

Hej,

Jag tror inte att dina blödningar beror på att du är gravid. Det normala då det gäller graviditet är ju att man inte blöder, inte det att man blöder regelbundet i tre veckor. Även under graviditeter där blödningar förekommer så brukar man vanligtvis inte blöda så mycket eller så länge som du beskriver. Dock kan nog blödningarna bero på att hormonnivån har sjunkit p.g.a. diarrén och därför blivit i obalans. Då är det viktigt att du använder tilläggsskydd tills du igen kan vara helt säker på effekten av dina piller.

Är diarréerna återkommande eller hade du t.ex. magsjuka? Om det är så att det bara var diarré i tre dagar och inte nu längre så behöver du kanske inte ändra på någonting. Men om du fortsättningsvis har diarré varje morgon så borde du förstås dels ta reda på vad diarrén beror på, och dels borde du kanske fundera på att ända på vilken tid på dagen du tar dina piller. (om du t.ex. har diarré varje morgon så är det säkert bättre att ta p-pillren på eftermiddagen då magen har lugnat sig.)

Det jag tycker att du skall göra nu är att testa dig för graviditet, bara för att du själv skall få sinnesro. Och vid behov påbörja utredningar om vad diarrén beror på samt fundera över om du borde byta tid för p-pillren. Upp med hakan, det ordnar sig!

Kram

Tessi

 

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

olen poika ja haluaisimme tyttöystäväni kanssa hakea e pillereitä terveysasemalta mutta voinko hakea ne tyttöystäväni puolesta?
Läs mera

Hej!
Igår så glömde jag lite bort att ta p piller, blev ungefär 5h senare än jag tog dagen innan. Nu idag började jag blöda en hel del.
Vad beror det på? Är jag inte skyddad för graviditet längre ba...
Läs mera

Hej, jag undrar om det finns en chans att jag är gravid? Har ätit p piller sedan mars och har haft regelbunden ”mens” tills nu. Min ”mens” är sen föera veckor fast jag har ätit p piller som vanligt. H...
Läs mera

Hej!
Undrar om det om man kan ta något test för att se om man kan få barn eller hur stor chans man har att få barn? Har bland annat hört talas om AMH test. Vart ska jag vända mig isåfall?
Läs mera