Hormonspiral blödning efter sex

12.10.2019
Hej, jag satte in en hormonspiral under mensen 4.10, och igår (11.10) hade jag första samlaget med spiralen inne. Fick mensvärk efter samlaget och nu morgonen efter har jag ganska rejäl mensvärk i mage/ländrygg samt ”i fittan”. Märkte även när jag var på toa att det kom lite blod, eller det var svagt rosa på pappret som när man ska få mens. Antar att detta är normalt men vad är orsaken? Råkade det vara dags för mellanblödning eller kunde det vara själva penetrationen som orsakade blödningen och värken? Har för övrigt inte haft några besvär sedan jag satte in spiralen, endast lite svag mensvärk. Oroad
luckan

UngInfo svarar

18.10.2019

Hej,

Antagligen kommer blodet från att livmoderhalsen och slidan ännu kan ha lite irriterade områden på slemhinnan efter insättningen av spiralen. Penetrationen kan därför ha orsakat att slemhinnan började blöda smått. Det är förstås även möjligt att det är en mellanblödning, vilket är relativt vanligt de första månaderna. Det är svårt att säga vad exakt som värken beror på, men den kan också vara sammankopplad med att livmoderhalsen troligen ännu är lite irriterad. I normala fall borde inte spiralen orsaka smörtor vid samlag, men de första veckorna kan förstås vara lite känsligare.

För stunden skulle jag inte vara orolig över din situation. Om besvären trots allt upprepar sig ännu efter ett par veckor skulle jag rekommendera att du är i kontakt med det ställe som satte in spiralen för att kanske få en kontrolltid, så att man ser att spiralen faktiskt är på rätt ställe.

Hälsningar,

Sofia Eriksson
Läkare

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.