Menscykel & P-ring

17.09.2018
Hej!
Skyddar P-ringen lika bra fastän den inte skulle läggas in under rätt tid i menscykeln? Enligt min gyneokolog skulle det gå bra att lägga in den ända fram till den 5e dagen i menscykeln, och jag tror jag lagt in den då, men är typ orolig att jag ska ha räknat fel eller något. Hur länge måste jag vänta innan jag kan ha sex? Är det sju dagar som gäller eller verkar inte ringen alls om jag lagt in den för sent i menscykeln? Tjejen
luckan

UngInfo svarar

25.09.2018

Hej,

enligt P-ringens bruksanvisningar är skyddseffekten genast bra om du sätter in den under menscykelns första dag (dvs. dagen då blödningen börjar), men om du börjar använda den under blödningsdagarna 2-5 rekommenderas det att du, om du har samlag under de följande 7 dagars tid, använder kondom. Det rekommenderas i princip inte att du sätter in P-ringen i ett senare skede än dag 5, eftersom man är rädd för att en (för tidig) ägglossning i så fall skulle ha kunnat ske, vilket i så fall orsakar en liten risk för dig att bli gravid. 

Om du håller dig till de här riktlinjerna borde skyddeffekten vara bra. Om du trots allt är osäker på om det är dag 5 eller 6 när du planerar att sätta in ringen, kan man tänka sig att det ändå är tryggt att göra det (men kom ihåg kondomskydd till en början), så länge som du inte har haft samlag t.ex. just dagen innan.

Hoppas svaret är till hjälp,

Sofia Eriksson

Läkare

 

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.