P-piller (och urinvägsinfektion)

12.08.2010
Stämmer det att man kan få urinvägsinfektion av vissa p-piller sorter? Har hört att vissa som ätit p-piller ständigt fått urinvägsinfektion och tvingats byta sort och då blev det ''bra'' igen. Stämmer det?
25.11.2011

Hej!

Hej!

Urinvägsinfektion är en mycket ovanlig biverkning av p-piller. Jag har inte hört om det tidigare men jag har undersökt saken lite och kommit till detta. En del menar att det beror på att p-piller har en muskelavslappnande effekt på glatt muskulatur. Det innebär att den muskelspänning som normalt ska finnas i urinröret minskar något vilket gör att bakterier lättare kan vandra upp i urinröret och orsaka urinvägsinfektion. Det kan också bero på att p-piller kan göra slemhinnorna sköra och att bakterier då har lättare att ta sig in dit dom normalt inte ska vara.

Om man haft upprepade urinvägsinfektioner med en p-pillersort och de har försvunnit när man byter kan det bero på att de olika sorterna kan innehålla olika mängder hormoner och alla kanske inte har samma muskelavslappnande effekt eller inte gör slemhinnorna så sköra.

Det finns ju många andra saker som ökar risken för urinvägsinfektion, t.ex om man blir torr och skör i vaginalslemhinnan vilket man kan bli om man har haft många svampinfektioner. Dessutom ska man ju tänka på hur man som tjej torkar sig efter toalettbesök, framifrån bak är det som gäller för att man inte ska sprida bakterier från ändtarmen till urinröret!

H. Mari, barnmorska

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.