Kärleken och sexet

Här kan du söka efter frågor i kategorin Kärleken och sexet!

Välj i menyn (till vänster på större skärm) under sidan "Kärleken och sexet" från vilken underkategori du vill se lista på frågor och svar, eller klicka i den underkategorin i sökfönstrets mittfält. Väljer du exempelvis sidan "Förälskad" visas de frågor som ställts i den kategorin och sökfönstret gäller bara frågor inom Förälskad.

För att söka på alla frågor i arkivet, använd sökfönstret på sidan Frågor och svar och för att söka på hela portalen (även från Information, Påverka, På gång osv) använder du stora sökfönstret högst uppe på den turkosa delen på varje Decibel-sida.

Decibels egna ungdomsinformatörer och expertnätverk svarar på frågor från de 11 egna medlemskommunerna, medan frågor från andra kommuner besvaras av UngInfo eller Ungdomsliv - Nuortenelämä här på Decibel.

Sök frågaStäll en fråga

P-ring
14.09.2018
Hejsan, tack för att ni finns! Jag började med Nuvaring den 2.9 på mensens fjärde dag och hade inte sex under de 7 första dagarna (då det rekommenderas att använda kondom) men hade sex den 13.9, alltså 11 dagar senare utan något annat skydd. Nog har väl ringen börjat "verka" fastän jag just börjat? Enligt min mens-app skulle jag ha haft ägglossni...
Visa hela frågan och svaret
Hejsan, tack för att ni finns!

Jag började med Nuvaring den 2.9 på mensens fjärde dag och hade inte sex under de 7 första dagarna (då det rekommenderas att använda kondom) men hade sex den 13.9, alltså 11 dagar senare utan något annat skydd. Nog har väl ringen börjat "verka" fastän jag just börjat? Enligt min mens-app skulle jag ha haft ägglossning dagarna innan, så är så himla nojig nu. Tycker det känns så "osäkert" med p-ring, att man plötsligt bara är skyddad från graviditet fastän man inte gör något (förutom lägger in/tar ut ringen förstås). Hur mycket kan jag lita på p-ringen? Jag vet ju att den ska skydda, men det känns ändå obehagligt. Överväger att använda kondom fastän jag har p-ring.

En annan grej jag undrar, är att om det är mens man får under veckan ringen är borta, eller någon annan slags blödning? OM man nu skulle ha oturen att bli gravid med p-ring, hur märker man det om det inte är mens man får då? Har läst på lite, och det skrivs alltid bara om "mensliknande blödning."

Kram från en nervös fröken nervös fröken
tessi2016
Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar:
Besvarad: 18.09.2018

Hej,

Du behöver inte oroa dig. Du har följt anvisningarna på bipacksedeln, d.v.s. inte haft oskyddat sex under de första sju dagarna efter insättningen av ringen, och efter det är hormonnivån tillräckligt hög för att du inte skall bli gravid. Jag förstår att det kan kännas osäkert att lita på att en ring skulle förhindra att du blir gravid, men lita på att den sköter sitt jobb.

Anledningen till att det står att det är en "mensliknande blödning" och inte "mens" är att blödningen nu styrs av ringen, inte av ditt eget hormonsystem. Så då du tar ut ringen sjunker hormonnivåerna och det framkallar en blödning, istället för att det som tidigare skulle styras av din egen cykel. Det vanliga är ändå att OM man skulle bli gravid trots att man har ring så får man ingen blödning alls, eftersom graviditeten/fostret då behöver slemhinnan. Visst läser man om tjejer som har blödningar under hela graviditeten, mendet hör inte till det normala att de skulle vara så rikliga som en vanlig mens.

Försök att lita på din ring. Följ anvisningarna så har du gjort det du kan.

Kram

Tessi

Skriv kommentar
Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Dölj

Tillbaka till Kärleken och sexet

Mera information:

OBS! Vissa frågor & svar kan ha några år på nacken (finns redan tusentals frågor med svar i arkivet), och eftersom allt från tekik till läkemedelsindustrin ständigt förnyas och förbättras kanske inte fakta i svaren längre är aktuella. Ställ då din fråga på nytt, så får du färsk information. Den 18.10.2013 förnyades även hela portalen Decibel.fi och alla tidigare frågor flyttades innan dess över till ett nytt webbhanteringsprogram. Därför kan det se ut som om att exempelvis frågor från 2011 besvarats först i augusti 2013, fastän de besvarats i medeltal bara några dagar efter att de ställdes.

Senast uppdaterad:
04.08.2017

Deltagande kommuner:

Jakobstad
Kaskö
Korsholm
Korsnäs
Kristinestad
Kronoby
Malax
Nykarleby
Närpes
Pedersöre
Vörå

 

Kontaktuppgifter

decibel[at]korsholm.fi +35844 7277 911

Sepis ungdomsinfocenter Bölesundsvägen 10 B 65610 Korsholm Finland Fakturering: Decibel, inköp 333, Centrumvägen 4, 656610 Korsholm Finland

Vad är Decibel?

Decibel.fi är Österbottens egen tvåspråkiga ungdomswebbportal
med information, rådgivning och möjlighet att påverka.

ungdomsinformations och radgivningstjanst vaaka mustavalko 3

Samarbetspartners

Undervisnings- och Kulturministeriet
Koordinaatti
Projektet Regional koordinering av ungdomsinformation och -rådgivningstjänster i Österbotten, Mellersta Österbotten och Syd-Österbotten
© Decibel.fi 2018 | Decibel.fi innehar upphovsrätten till denna sida | Om du önskar kopiera, vänligen källhänvisa och meddela oss!