Kärleken och sexet

Här kan du söka efter frågor i kategorin Kärleken och sexet!

Välj i menyn (till vänster på större skärm) under sidan "Kärleken och sexet" från vilken underkategori du vill se lista på frågor och svar, eller klicka i den underkategorin i sökfönstrets mittfält. Väljer du exempelvis sidan "Förälskad" visas de frågor som ställts i den kategorin och sökfönstret gäller bara frågor inom Förälskad.

För att söka på alla frågor i arkivet, använd sökfönstret på sidan Frågor och svar och för att söka på hela portalen (även från Information, Påverka, På gång osv) använder du stora sökfönstret högst uppe på den turkosa delen på varje Decibel-sida.

Decibels egna ungdomsinformatörer och expertnätverk svarar på frågor från de 11 egna medlemskommunerna, medan frågor från andra kommuner besvaras av UngInfo eller Ungdomsliv - Nuortenelämä här på Decibel.

Sök frågaStäll en fråga

Panikångest över inbillning?
12.08.2017
Hej, jag kan lätt bli superrädd och har just nu panikattacker. Det är så att jag har ångest över att jag skulle kunna vara gravid. Jag har inte haft sex så då skulle det vara omöjligt egentligen. Men detta handlar mer om min ångest över detta. Jag försöker intala mig själv om dånat det är omöjligt men får ändå panikattack och tänker "Men tänk om, D...
Visa hela frågan och svaret
Hej, jag kan lätt bli superrädd och har just nu panikattacker. Det är så att jag har ångest över att jag skulle kunna vara gravid. Jag har inte haft sex så då skulle det vara omöjligt egentligen. Men detta handlar mer om min ångest över detta. Jag försöker intala mig själv om dånat det är omöjligt men får ändå panikattack och tänker "Men tänk om, Det kan vara möjligt, jag är inte redo för att skaffa barn nu?!"
Under dem senaste dagarna har jag inte gjort så mycket pga min ångest.

Jag är rädd över att jag kunnat får spermier på händerna och sedan onanerat och på något sätt nu blivit gravid. Kan dem en "simma in" i slidan?

Snälla vad ska jag göra mot min ångest? Anonym
tessi2016
Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar:
Besvarad: 15.08.2017

Hej.

Nej, du kan inte vara gravid. Spermier dör då de kommer i kontakt med luften t.ex. på ett handtag eller på handen. Så det finns helt enkelt ingen möjlighet att du skulle ha kunnat överföra levande spermier från ett handtag till ditt eget underliv och att du skulle bli gravid på det sättet. Du kan vara alldeles lugn.

Men jag tror inte heller att det är så att det är rädslan för graviditet som är det största problemet, utan det att du börjar oroa dig för en sak och sedan har svårt att släppa den. Rent logiskt så tror jag att du VET att man inte kan bli gravid på det sättet, men rädsla är ju inte logisk och inte heller viljestyrd. Många gånger är det nog så det fungerar med hypokondri också.

Kanske du skulle må bra av att tala med någon? Jag tror att om du fick tala öppet om dina rädslor så skulle du klara av att släppa dem. Finns det t.ex. en kurator eller skolpsykolog i din skola som du kunde tala med? Du kan också gå och prata med hälsovårdaren, eller egentligen med vem som helst som du känner att du har förtroende för och som känns lugn och trygg.

Det är inte ovanligt att ha ologiska rädslor, men man måste kanske försöka ta tag i dem om man känner att de börjar kontrollera ens liv för mycket. Om rädslan för sjukdomar eller graviditet blir så stark att du t.ex. inte klarar av att äta så behöver du nog hjälp med att hantera det.

Sköt om dig! Det är det absolut viktigaste.

Kram

Tessi

Skriv kommentar
Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Dölj

Tillbaka till Kärleken och sexet

Mera information:

OBS! Vissa frågor & svar kan ha några år på nacken (finns redan tusentals frågor med svar i arkivet), och eftersom allt från tekik till läkemedelsindustrin ständigt förnyas och förbättras kanske inte fakta i svaren längre är aktuella. Ställ då din fråga på nytt, så får du färsk information. Den 18.10.2013 förnyades även hela portalen Decibel.fi och alla tidigare frågor flyttades innan dess över till ett nytt webbhanteringsprogram. Därför kan det se ut som om att exempelvis frågor från 2011 besvarats först i augusti 2013, fastän de besvarats i medeltal bara några dagar efter att de ställdes.

Senast uppdaterad:
04.08.2017

Deltagande kommuner:

Jakobstad
Kaskö
Korsholm
Korsnäs
Kristinestad
Kronoby
Malax
Nykarleby
Närpes
Pedersöre
Vörå

 

Kontaktuppgifter

decibel[at]korsholm.fi +35844 7277 911

Sepis ungdomsinfocenter Bölesundsvägen 10 B 65610 Korsholm Finland Fakturering: Decibel, inköp 333, Centrumvägen 4, 656610 Korsholm Finland

Vad är Decibel?

Decibel.fi är Österbottens egen tvåspråkiga ungdomswebbportal
med information, rådgivning och möjlighet att påverka.

ungdomsinformations och radgivningstjanst vaaka mustavalko 3

Samarbetspartners

Undervisnings- och Kulturministeriet
Koordinaatti
Projektet Regional koordinering av ungdomsinformation och -rådgivningstjänster i Österbotten, Mellersta Österbotten och Syd-Österbotten
© Decibel.fi 2007-2013 | Decibel.fi innehar upphovsrätten till denna sida | Om du önskar kopiera, vänligen källhänvisa och meddela oss!