Spiral? Vägrar äta p-piller!

06.09.2010
Hej jag är en tjej som undrar om man kan lägga in spiral när som helst? Jag har hört att man måste ha fött barn före man kan lägga in? Jag vet att man måste fara till gynekolog för att lägga in den. Men finns det bieffekter med spiral också? Får man humörsvängningar och kan bli deprimerad av det också som med p-piller? Jag bara känner det på mig att jag skulle bli JÄTTE hemsk mot alla och mot mig själv om jag skulle äta p-piller så jag riskerar inte det ens!!

Finns det inga andra preventivmedel (där man slipper kondom) utan att behöva äta p-piller?

SNÄLLA SVARA! JAG HAR UNDRAT LÄNGE!!!!
25.11.2011

Hej!

Förlååååt att du måste vänta så länge på svaret :(
Ja, du har rätt i att man önskar gärna att kvinnan hade fött barn förrän man sätter in en spiral. Men, man kan ju få den nog om inget annat passar.

Det som är problemet, och orsaken till varför det vore bättre med en förlossning före, så är ju att livmoderhalsen ger bättre "efter" vid insättningen. Kvinnor som inte har fött, kan ha så trång livmoderhals, att man helt enkelt inte får spiralen insatt.

Det finns nog en "minimodell" av kopparspiralen, som passar för kvinnor som inte fött tidigare. Den heter "Flexi-T". Kopparspiralen innehåller ju inga hormoner alls, utan istället är det så att koppardelen i spiralen gör att befruktade ägget kan ej ta fast vid livmoderslemhinnan, spermier klarar ej heller av koppar, så de "dör" :)

I och med att den inte har några hormoner i sig, gör ju att du inte heller blir hemsk med humörsvängningar eller sväller i kroppen eller ngt annat som vissa kvinnor får av p-piller och hormonspiralen.

Men, kopparspiralen kan ibland öka blödningsmängden, antalet blödningsdagr eller ge lite mera mensvärk. Men, inga hormoner alltså. En jättebra, pålitlig metod.

Men, har du provat p-piller då? Det finns ju fleratals olika sorter av dem nuförtiden, och de innehåller ju inte alls mycket hormoner. Alla får ju inte biverkningar alls, vissa får i en viss mån, nån kan få mera. Oftast hittar man i alla fall en sort som passar bra.

Preventivmetoder utan hormoner så är tyvärr bara kopparspiralen och kondomen. Ta kontakt med din preventivrådgivning!

Ha en bra höst, Kristiina, barnmorskan

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.