undersökningar i samband med p-piller

10.07.2010
Jag har just börjat med p-piller. Då jag skaffade dem var jag till en helt vanlig läkare som ställde lite frågor, tog blodprov samt testade mig för klamydia.
Då mina vänner som äter p-piller berättade hur det gått till då de fick sina så sa de att de talat med en gynekolog, och efter tre månader hade de varit på undersökning igen. De berättade även att man ska varje år till gynekologen för papa-tester och andra tester, i samband med att man förnyar receptet.. Jag har inte fått någon information om sådant. Hur går det egentligen till? Ska jag till nån gynekolog då jag ätit piller i 3 månader?
25.11.2011

Hej på Dig!

Det beror nog lite på var du bor, tyvärr. jag vet nu inte hur ni har det i er kommun, men vanligtvis går man ju via en preventivrådgivning, eller nån sorts "öppen mottagning" om det finns i kommunen i samband med annan rådgivning.

Där får man ordentlig kartläggning på den egna hälsan, ställer frågor om sjukdomar i släkten osv osv. Där får man även information om olika p-piller, hur dem fungerara, vilka hormoner de innehåller och hur hormonerna påverkar kroppen.

Man går igenom också olika könssjukdomar, berättar vad Papa-prov och gynekologisk undersökning innebär, och så hjälper vi dig att välja en sort som passar bäst just dig.

Vanligtvis får man gratis provförpackning för 3 månader, och så kommer man på kontroll ihen, och får sedan recept.

Vissa kommuner måste man gå till läkaren efter barnmorskans/hälsovårdarens info, vissa kommunen så går man till läkare efter första 3 eller 6 månader.

Du kan ju förstås gå till en gynekolog för att få dina piller, men om de inte har att ge gratis förpackningar så kan du få en sådan från din hälsocentral.

Vanligtvis gör man gynekologisk undersökning och tar papa-prov var 3:e år, förutsatt att allting är som det skall, men kontrollerna till barnmorskan/hälsovårdaren blir 1gång/år. Chlamydia testar man oftast på dem som är under 25 år.

Om du inte blev undersökt ( gynekologisk undersökning), så kunde du gå nog ca 3-6 månader efteråt nu då och få papa taget också. Men ring till din egen hvc först och fråga om de har en preventivrådgivning att gå till.

Mvh, barnmorskan Kristiina

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.