ung mamma, hohhoo...

12.08.2010
Jag är 17år och ska föda tvillingar!
Min man är 38år. Vi har 1 barn från tidigare. Min man älskar mig till tusen <3 å jag honom.
Men kan ni bara ge mig hjälp hur man tar bra hand om tvillingar samt populära namn!?
(de där namnen e viktigast..)
25.11.2011

Hej!

Pust, blev helt till mig av din fråga... Jag har själv två pojkar med bara 13 månaders åldersskillnad, så jag har ett ganska bra hum om hur din värld kommer att se ut. Dessutom har jag en kompis som har tvillingar som är jämngamla med min treåring och har följt dem och deras mamma nära under de första två åren. Men vi alla är 30+, så vi har eventuellt lite andra förutsättningar. Jag tror att vi alla "gamla" mammor är avundsjuka på yngre mammor, som vi tror att har mera ork och energi. Unga mammor kanske är avundsjuka i sin tur på att äldre mammor har mer livserfarenhet och kanske känner att de hunnit leva sina egna liv före. Men egentligen är det som verkligen skiljer oss mammor åt endast hurudana våra barn är! Vissa bebisar är "snälla" och lättskötta, andra har kolik eller sömnsvårigheter och prövar kanske sin mammas ork och tålamod mer än andra. Så ingen kan på rak arm säga hur ditt liv kommer att bli, bara att det blir dubbelt av det mesta. Dessutom tvivlar jag på att någon, inte ens en rådgivningstant på barnrådgivningen, kan ge ALLA goda råd som en tvillingmamma behöver, men jag ska ge dig några vinkar och lite länkar att börja med.

Nu framgår det inte riktigt av din fråga ifall du redan har fött ett barn eller om ert barn kanske är din mans från ett tidigare förhållande? Om du fött det första barnet och vet hur det är att ha en bebis, så vet du en hel del om det praktiska med småbarn, oavsett hur många de är. Vanliga praktiska råd finns det gott om på tex www.mammapappa.com och www.familjeliv.se. Där kan du hitta andra föräldrars erfarenheter och tips om allt från amningstekniker till vilket barnvagnsmärke som är bäst. På mammapappa finns dessutom en hel avdelning av diskussionsforumet enbart för tvillingföräldrar och de trådarna tycker jag att du ska lusläsa för att bli lite mer förberedd. Enligt en av trådarna där finns det dessutom tvillinggrupper (där tvillingföräldrar träffas, sätter länken dit här nederst) och en sådan tycker jag absolut utan tvekan att du ska ta kontakt med. Har hört att Folkhälsan ordnat sådana i Korsholm också, ring och fråga ifall det finns sådana på gång just nu! Inte bara för att kanske kunna köpa dubbla uppsättningar av babykläder och annat billigt av dem, men mest för det mentala stödet du får från andra i samma situation. För det kommer att bli tungt, även om det kanske inte känns så just nu, och då är det bra att kunna tala med folk som vet precis exakt vad du går igenom!!! Det jag är mest tacksam för när jag tänker på tiden med min första baby är definitivt den grupp av mammor som jag träffades med regelbundet både i slutet av graviditeten och ännu idag, de var det bästa som kunde hända en nybliven mamma!!!!

Lite råd ska du få genast, även om du kan få mycket mera hjälp av både andra tvillingföräldrar, på barnrådgivningen, sjukhuset och på forum på nätet. Tvillingar föds ofta före beräknad tid eftersom det är trångt i magen. Tänk på det dels när du planerar ditt liv före de kommer, tex med mammaledigt och tänk dels på att prematurer (för tidigt födda) behöver mera vård än bebisar som fötts på "normal" tid. Tex min kompis tvillingar föddes i vecka 32 och de fick ligga på barnavdelningen på sjukhuset en månad innan de fick komma hem. Prematurers utveckling följer inte heller riktigt "normala" bebisars utveckling under det första halvåret och de kan vara betydligt mera krävande när det gäller matrutiner och annat. Överlag är just rutinerna viktiga när det gäller såväl prematurer som tvillingar, både för din egen orks skull och för att du ska kunna hantera dem. Och försök få så mycket hjälp som möjligt, både av barnens pappa och släkt och vänner - försök absolut inte att klara allt själv. Du har varken armar att ens kunna placera dem båda att ammas själv eller klarar dig i längden utan lite egentid för dig själv. Men som sagt, fråga andra tvillingmammor och andra unga mammor (finns lite berättat på Decibel under Information och Preventivmedlen och graviditeten!). Ingen kan göra alla misstag själv och ju fler du får erfarenheter och råd av, desto bättre.

Vad gäller populära namn så vet jag att det funnits statistik på nätet över de 50 populäraste namnen på finlandssvenska barn, men jag kan för mitt liv inte hitta det just nu (kanske du hittar länken via mammapappa.com). På Namntjänst kan du i alla fall kolla hur vanligt ett visst namn är, tex se hur många som heter Benjamin i tilltalsnamn. Överlag är nog Internet en fantastisk källa till namn, bara läs i olika diskussionsforum och kolla på olika namnsidor. Men även "konstiga" ställen kan ge en tips på populära namn, tex "Nu ska vi fira" i Vasabladet.

Jag önskar dig lycka till av hela mitt hjärta och hoppas du hittar hjälp och stöd på de ställen jag tipsat om!
Hälsar webbredaktören Liselott


Hej!

Måste börja med att gratulera till tvillinggraviditeten, det är spännande tider ni har framför er!
Det framkommer inte hur långt inne i graviditeten du är men om du är en bit på väg redan antar jag att du regelbundet går på kontroller på mödrarådgivningen. Där kan de tipsa dej om livet med tvillingar och hjälpa dej längs med vägen.
En tvillinggraviditet följs med förutom på mödrarådgivningen också på mödrapolikliniken vid närmaste sjukhus. Det är för att man vill följa med hur barnen växer och mår och givetvis också mammans tillstånd.
Den största risken med en tvillinggraviditet är att barnen föds för tidigt, dvs dom föds som prematurer. När man väntar ett barn föds barnet vanligen i 40:e graviditetsveckan. Tvillingar föds ofta redan i den 37:e veckan. Givetvis kan man också gå tiden ut med tvillingar men det är bra att veta att dom kan födas några veckor för tidigt. Förlossningssättet beror på hur mamman och babysarna mår och hur babysarna ligger i magen. Fråga mera om detta på din rådgivning eller mödrapolikliniken.
När barnen föds som prematurer behöver dom kanske intensivvård på en avdelning för nyfödda och prematurer. Vården av för tidigt födda babysar ligger på en hög nivå i vårt land och man kan som förälder känna sig trygg med att dom får den vård dom behöver. Hur barnen mår avgör vilka åtgärder man tar till. T.ex kan det hända att luftvägarna måste sugas rena och andningen stimuleras. Beroende på hur dom mår får barnen ligga i kuvös eller i vanliga babysängar, i en kuvös kan barnen vara kopplade till respirator eller övervakningsapparatur. Näringen som barnen får är vätska, mammans egen mjölk eller mjölkersättning. Vanligt är att babysarna kan vara trötta och kanske inte orkar suga på bröstet men du kan ändå ha dem i famnen och låta dem slicka i sig de droppar modermjölk som kommer. Varje droppe är värdefull och hudkontakt gör att du lättare kommer igång med amningen. Våga be om hjälp på BB-avdelningen eller avdelningen för nyfödda för att på bästa sätt komma igång med amning och babyskötsel och kom ihåg att det är dina barn, inte sjukhusets, även om det kan kännas så, speciellt ifall barnen kräver mycket extra vård.

När ni kommer hem från sjukhuset är det bra att så fort som möjligt skapa egna vardagsrutiner för att göra vardagen lättare. Det är bra att ordna så att allt finns nära till hands så man inte behöver leta efter saker när man behöver dem. Man är ofta trött efter en förlossning och det är viktigt att du får vila i början och endast koncentrera dej på dej själv och dina barn. Be om hjälp med sysslorna hemma!
I början kan barnen sova i samma säng, de är ofta lugnare på det viset, dom är ju vana att ligga bredvid varandra!
Vad gäller amning är det fullt möjligt att amma tvillingar, mjölktillgången styrs av efterfrågan på den, därför är det bra att amma ofta och gärna båda barnen samtidigt så stimuleras brösten att producera den mjölk som behövs. Att amma tvillingar kräver lite övning och i början kan det kännas lite bökigt. Bra är att ha kuddar till hands så man får stöttat upp barnen och inte behöver hålla i dem båda två. Eftersom barnen i början vill dia ofta är det bra om man kan amma båda samtidigt så går inte hela dagen åt att amma.
Givetvis kan man ge modersmjölkersättning åt barnen om amningen av någon orsak inte fungerar och du är inte en sämre mamma för det!

I vardagslivet är det bra att uppmärksamma tvillingars individualitet, att man tilltalar var och en med deras eget namn, klär dem i olika kläder och att de får ha sina egna leksaker. Tvillingar är ofta olika till personligheten och det är viktigt att varje barn får uppmuntra i det som just han/hon är bra på!

I många kommuner finns det stödgrupper för unga mammor, tvillingföräldrar och amningsstödgrupper. Fråga på rådgivningen hur det är i din kommun!

Lycka till i ert kommande liv med tvillingar! Det känns säkert tröttsamt många gånger men sköt om er själva och glöm inte heller bort parrelationen, en fungerande relation mellan mamma och pappa är det bland det bästa ni kan ge era barn!

H. Mari, barnmorska

Tvillingtråden om tvillingträffar på mammapappa.com
Namntjänst - Befolkningsregistercentralen
Artikel i Hbl om populära finlandssvenska namn

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej! Jag tog ut min p-ring i måndags och har ännu inte fått någon bortfallsblödning. Jag fick lite lite brunt blod på mitt trosskydd men det var de. Jag vill verkligen int va gravid, jag har haft i pr...
Läs mera

Hej!

Jag har nyss börjat med p-piller igen och upplever smärtor vid slidöppningen när jag har sex. Glidmedel hjälper lite men inte tillräckligt fastän hur mycket vi använder. Har förut upplevt smärt...
Läs mera

Hej!
När jag för två - tre veckor sedan hade jag och min kille oskyddat sex flertal gånger och för ungefär 5 dagar sedan fick jag ont i magen och när jag kollat på vanliga kännetecken på graviditet ...
Läs mera

Hej! Jag äter zoely och i tisdags efter jag har tog pillre 20 minuter efter jag var på WC Och haft lös mage. Och efter de jag frågar direct till sexualrådgivare hon e barnmoska och hon sa att jag sku...
Läs mera