Kärleken och sexet

Här kan du söka efter frågor i kategorin Kärleken och sexet!

Välj i menyn (till vänster på större skärm) under sidan "Kärleken och sexet" från vilken underkategori du vill se lista på frågor och svar, eller klicka i den underkategorin i sökfönstrets mittfält. Väljer du exempelvis sidan "Förälskad" visas de frågor som ställts i den kategorin och sökfönstret gäller bara frågor inom Förälskad.

För att söka på alla frågor i arkivet, använd sökfönstret på sidan Frågor och svar och för att söka på hela portalen (även från Information, Påverka, På gång osv) använder du stora sökfönstret högst uppe på den turkosa delen på varje Decibel-sida.

Decibels egna ungdomsinformatörer och expertnätverk svarar på frågor från de 11 egna medlemskommunerna, medan frågor från andra kommuner besvaras av UngInfo eller Ungdomsliv - Nuortenelämä här på Decibel.

Sök frågaStäll en fråga

Sex
13.06.2018
Hej, jag är 18år och har en riktit stor sak jag har stress över jag e oskuld. Jag har jätte stor umgänges krets och ha sovd med många men alltid då de ha komi till saken har ja sagt nej. Vilket idag jag ångrar jag är enda av mina kompisar kvar å alla bara undrar men varför inte du? Jaaaa varför inte jag? Vad kan man göra för att känna mindre stress...
Visa hela frågan och svaret
Hej, jag är 18år och har en riktit stor sak jag har stress över jag e oskuld. Jag har jätte stor umgänges krets och ha sovd med många men alltid då de ha komi till saken har ja sagt nej. Vilket idag jag ångrar jag är enda av mina kompisar kvar å alla bara undrar men varför inte du? Jaaaa varför inte jag? Vad kan man göra för att känna mindre stress? Jag vill men vågar inte. Xd
tessi2016
Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar:
Besvarad: 18.06.2018

Hej.

Jag förstår känslan av panik, speciellt med tanke på hur mycket det talas om sex idag och hur stor vikt som läggs vid det. MEN jag tycker att du har gjort helt rätt. Sex skall inte vara ett självändamål. Sex i sig - om du gör det bara för att göra det utan att känna någonting för personen ifråga är i stort sett meningslöst. Då kan man lika gärna sköta det själv. Så om du inte har tyckt att det har varit läge för sex de gånger du har sovit med någon - så gjorde du rätt.

Dels är det faktiskt ingenting ovanligt med att vara oskuld i din ålder, och du har maaassor med tid på dig. Ditt sexliv idag definierar inte hur det kommer att se utom en vecka/månad/år. Men jag tycker helt på riktigt inte att du skall välja den första bästa, för då är risken ganska stor att själva upplevelsen inte blir så bra som den kunde bli om det var någon du brydde dig om och som bryr sig om dig.

Så ta det alldeles lugnt. Vänta tills någon intresserar dig. Sen då man har nån form av relation så är det också lättare att berätta att man är rädd/nervös/orolig, och då har man tillsammans större möjlighet att göra någonting åt det och ta hänsyn till det. Det kommer att vara nervöst och spännande, men det är ju halva poängen. Om det inte skulle vara det så är det ju i sig någonting som inte står rätt till.

Det kommer att komma nån som gör att du förstår att det var meningsfullt att vänta. Då menar jag inte att du skall vänta tills du gift dig, utan bara att du skall vänta tills du hittar en person som intresserar dig. Jag lovar att det kommer.

Många kramar och jag håller tummarna.

Tessi

Skriv kommentar
Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Dölj

Tillbaka till Kärleken och sexet

Mera information:

OBS! Vissa frågor & svar kan ha några år på nacken (finns redan tusentals frågor med svar i arkivet), och eftersom allt från tekik till läkemedelsindustrin ständigt förnyas och förbättras kanske inte fakta i svaren längre är aktuella. Ställ då din fråga på nytt, så får du färsk information. Den 18.10.2013 förnyades även hela portalen Decibel.fi och alla tidigare frågor flyttades innan dess över till ett nytt webbhanteringsprogram. Därför kan det se ut som om att exempelvis frågor från 2011 besvarats först i augusti 2013, fastän de besvarats i medeltal bara några dagar efter att de ställdes.

Senast uppdaterad:
04.08.2017

Deltagande kommuner:

Jakobstad
Kaskö
Korsholm
Korsnäs
Kristinestad
Kronoby
Malax
Nykarleby
Närpes
Pedersöre
Vörå

 

Kontaktuppgifter

decibel[at]korsholm.fi +35844 7277 911

Sepis ungdomsinfocenter Bölesundsvägen 10 B 65610 Korsholm Finland Fakturering: Decibel, inköp 333, Centrumvägen 4, 656610 Korsholm Finland

Vad är Decibel?

Decibel.fi är Österbottens egen tvåspråkiga ungdomswebbportal
med information, rådgivning och möjlighet att påverka.

ungdomsinformations och radgivningstjanst vaaka mustavalko 3

Samarbetspartners

Undervisnings- och Kulturministeriet
Koordinaatti
Projektet Regional koordinering av ungdomsinformation och -rådgivningstjänster i Österbotten, Mellersta Österbotten och Syd-Österbotten
© Decibel.fi 2018 | Decibel.fi innehar upphovsrätten till denna sida | Om du önskar kopiera, vänligen källhänvisa och meddela oss!