Kärleken och sexet

Här kan du söka efter frågor i kategorin Kärleken och sexet!

Välj i menyn (till vänster på större skärm) under sidan "Kärleken och sexet" från vilken underkategori du vill se lista på frågor och svar, eller klicka i den underkategorin i sökfönstrets mittfält. Väljer du exempelvis sidan "Förälskad" visas de frågor som ställts i den kategorin och sökfönstret gäller bara frågor inom Förälskad.

För att söka på alla frågor i arkivet, använd sökfönstret på sidan Frågor och svar och för att söka på hela portalen (även från Information, Påverka, På gång osv) använder du stora sökfönstret högst uppe på den turkosa delen på varje Decibel-sida.

Decibels egna ungdomsinformatörer och expertnätverk svarar på frågor från de 11 egna medlemskommunerna, medan frågor från andra kommuner besvaras av UngInfo eller Ungdomsliv - Nuortenelämä här på Decibel.

Sök frågaStäll en fråga

Sex (första gången)
27.04.2010
Okej, i helgen var jag hos min pojkvän och vi var ensamma hemma. Så vi hånglade och hade jättemysigt. Så började vi klä av oss långsamt - vi skulle ha sex. Jag var mest nervös fast han verkade veta vad han gjorde. Och sekunden han kom in i mig kändes det jätte obehagligt. Vi höll inte på länge för jag klarade inte av det. Det var verkligen jätteobe...
Visa hela frågan och svaret
Okej, i helgen var jag hos min pojkvän och vi var ensamma hemma. Så vi hånglade och hade jättemysigt. Så började vi klä av oss långsamt - vi skulle ha sex. Jag var mest nervös fast han verkade veta vad han gjorde. Och sekunden han kom in i mig kändes det jätte obehagligt. Vi höll inte på länge för jag klarade inte av det. Det var verkligen jätteobehagligt! Jag vill jättegärna kunna ha sex med min pojkvän men det kändes förjävligt. Det gjorde inte ont. Det var bara obehagligt. Jag vågar int eprova igen ifall det känns likadant. Min pojkvän sa att han förstår och att vi inte ska hasa på utan vänta tills det känns rätt. De e jag så glad för <3

Jaja.. Men vad ska jag göra? Vill ju ha sex med honom!


14 årig flicka
svarar:
Besvarad: 25.11.2011

Hej vännen!

Nu ska ungdomsledarna och jag, webbredaktören, svara utgående från vår samlade erfarenhet som kvinnor :)

För det första så ska du läsa mera under Information -> Kärlek & Sex -> Instruktionsboken. Där får du en massa bra tips om vad man ska tänka på när man har sex första gången!

För det andra: stoooort pluspoäng till dig för att du inte tvingade dig själv genom något som kändes obehagligt. Man ska lyssna till sig själv och till sin kropp och handla därefter! Duktigt! Och ett stooooort pluspoäng till din pojkvän som förstår dig och inte pressar på! Precis så ska en pojkvän vara! Underbart! Det är grunden för ett bra förhållande, att man lyssnar på varandra, tar hänsyn till varandras känslor och viljor och bryr sig om varandra!

Det är skönt att han är helt villig att vänta på att du ska vilja ha sex, för du är faktiskt bara fjorton. Enligt Finlands lag skulle du inte ens få ha sex, men den lagen är till för att dels skydda äldre för att utnyttja yngre och dels för att personer som inte är fysiskt och psykiskt mogna för att ha sex inte ska ha det heller. Varje människa känner innerst inne om han eller hon är mogen att ha sex och fysiskt är det kanske lättare att avgöra om man känner sig mogen eller inte. Fast det är mera än att man bara ska ha fått mens och bröst, den kvinnliga kroppen är nog mer komplicerad än så och det finns ingen åldersgräns för när en kvinnas kropp borde vara fullt utvecklad. För att kunna ha bra sex måste slidan vara färdigt utvecklad för att kunna bli våt och mjuk när man är upphetsad, annars kan det faktiskt kännas både obehagligt och ta sjukt. Rent tekniskt kan en flickkropp genomföra ett samlag, men hon kan inte njuta av det som en kvinnokropp kan.

Psykiskt sett är det ännu svårare att avgöra om man är mogen nog att ha sex. Det beror så på hur mogen man är som person, vilka livserfarenheter man hunnit skaffa sig, hur man förhåller sig till olika saker. Dessutom är det otroligt viktigt vilket förhållande man har till den man ska ha sex med. Man måste känna sig tillräckligt trygg och bekväm med personen för att kunna slappna av - för hur mogen man än är fysiskt, så blir det till ingenting ifall man inte tänder på personen och blir upphetsad och det är mycket svårare om man inte är trygg med personen ifråga. Egentligen borde man vänta med att ha sex tills man faktiskt inte kan låta bli utan är så upphetsad att man inte kan hålla sig längre. Det är kanske svårt att säga när man ännu inte vill och inte riktigt är mogen, men det är desto lättare att veta när man absolut vill och är mer än mogen. Och vänta tills du känner upphetsningen fysiskt, inte bara har fallit för den allmänna pressen (som bara är en myt) att har man en pojkvän så ska man ha sex - eller är rädd att han ska göra slut bara för att du inte "ger".

Sedan är det också otroligt sällan som första gången man har sex blir bra och skönt. För de allra flesta är första gången ett fiasko. Det är lätt att förstå om du jämför med att åka skateboard eller börja spela ett instrument. Det behövs både instruktioner, övning och åter övning och kunskap om en själv. Du måste känna dig själv för att bli bra på vad det än är du ska börja göra. Ingen föds som den perfekta älskaren/älskarinnan! Och man kan öva mycket på sex utan att faktiskt ha vaginalt samlag! Ju mer man övar, både på egen hand (onanerar) och tillsammans (hångel, petting, smeksex osv) så desto bättre kommer det att bli sedan så småningom när ni försöker igen. Förspelet är A och O, så att säga.

Sedan tycker vi också att ni ska prata med varandra! Du skriver att han verkade veta vad han gjorde. Hur vet du det? Har han haft många flickvänner före, tog han det på talang eller tror han bara att han vet hur det ska göras? Visst, de rent fysiska detaljerna kommer kanske naturligt, men alla människor är olika och det som känns bra för en kan vara obehagligt för en annan. Diskutera vilka tidigare erfarenheter ni har av sex (även från filmer, porr, kompisars berättelser osv) och vilka förväntningar ni har på sex. Hur vill du att det ska kännas? Berätta vad ni tycker är skönt, visa åtminstone med ljud och gester.

Så stressa inte fram något, låt det ta den tid det tar. Målet med sex är att det ska vara skönt och därför är det bra att långsamt och försiktigt ta reda på vad som är skönt för just er två. Lycka till!

Hälsar webbredaktören Liselott och ungdomsledarna

Skriv kommentar
Mollom CAPTCHA
Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Dölj

Tillbaka till Kärleken och sexet

Mera information:

OBS! Vissa frågor & svar kan ha några år på nacken (finns redan tusentals frågor med svar i arkivet), och eftersom allt från tekik till läkemedelsindustrin ständigt förnyas och förbättras kanske inte fakta i svaren längre är aktuella. Ställ då din fråga på nytt, så får du färsk information. Den 18.10.2013 förnyades även hela portalen Decibel.fi och alla tidigare frågor flyttades innan dess över till ett nytt webbhanteringsprogram. Därför kan det se ut som om att exempelvis frågor från 2011 besvarats först i augusti 2013, fastän de besvarats i medeltal bara några dagar efter att de ställdes.

Senast uppdaterad:
04.08.2017

Deltagande kommuner:

Jakobstad
Kaskö
Korsholm
Korsnäs
Kristinestad
Kronoby
Malax
Nykarleby
Närpes
Pedersöre
Vörå

 

Kontaktuppgifter

decibel[at]korsholm.fi +35844 7277 911

Sepis ungdomsinfocenter Bölesundsvägen 10 B 65610 Korsholm Finland Fakturering: Decibel, inköp 333, Centrumvägen 4, 656610 Korsholm Finland

Vad är Decibel?

Decibel.fi är Österbottens egen tvåspråkiga ungdomswebbportal
med information, rådgivning och möjlighet att påverka.

ungdomsinformations och radgivningstjanst vaaka mustavalko 3

Samarbetspartners

Undervisnings- och Kulturministeriet
Koordinaatti
Projektet Regional koordinering av ungdomsinformation och -rådgivningstjänster i Österbotten, Mellersta Österbotten och Syd-Österbotten
© Decibel.fi 2007-2013 | Decibel.fi innehar upphovsrätten till denna sida | Om du önskar kopiera, vänligen källhänvisa och meddela oss!