Kärleken och sexet

Här kan du söka efter frågor i kategorin Kärleken och sexet!

Välj i menyn (till vänster på större skärm) under sidan "Kärleken och sexet" från vilken underkategori du vill se lista på frågor och svar, eller klicka i den underkategorin i sökfönstrets mittfält. Väljer du exempelvis sidan "Förälskad" visas de frågor som ställts i den kategorin och sökfönstret gäller bara frågor inom Förälskad.

För att söka på alla frågor i arkivet, använd sökfönstret på sidan Frågor och svar och för att söka på hela portalen (även från Information, Påverka, På gång osv) använder du stora sökfönstret högst uppe på den turkosa delen på varje Decibel-sida.

Decibels egna ungdomsinformatörer och expertnätverk svarar på frågor från de 11 egna medlemskommunerna, medan frågor från andra kommuner besvaras av UngInfo eller Ungdomsliv - Nuortenelämä här på Decibel.

Sök frågaStäll en fråga

Sex problem
12.01.2018
Hej! Jag vill ha sex men jag vet int med vem. Jag runkade från 6 ålder. Jag är 15 Jag vill ha so mycke sex men det finns inga tjejer som vill
Visa hela frågan och svaret
Hej!
Jag vill ha sex men jag vet int med vem.
Jag runkade från 6 ålder.
Jag är 15
Jag vill ha so mycke sex men det finns inga tjejer som vill
Snygg kille
Liselott 17 glad3
Ungdomsinformatören Liselott svarar:
Besvarad: 16.01.2018

Hej Snygg kille!

Äsch ja, men jag kan trösta dig med om att det är mååååånga killar där ute i vårt avlånga Österbotten som känner precis som du. Man kan vilja hur hårt som helst, men ändå inte ha några tillfällen att få det man önskar. Och så har det alltid varit och så kommer det alltid att vara och det är inte så mycket du kan göra åt saken (såvida du inte tänkte dig in på en karriär som våldtäktsman, pervo eller äckel av något slag).

För du varken kan eller får tvinga någon att vilja ha sex med dig. Du får inte av både juridiska eller moraliska skäl, se hela #metoo diskussionen för förtydligande, men rent fysiskt kan du inte förmå en annan människa att tända på dig och vilja ha sex med dig. Det är helt enkelt omöjligt, inte bara pga den fria viljan vi alla fötts med, utan för att man inte kan tvinga fram sexuell upphetsning. Den ligger dessutom mera mellan öronen än mellan benen, hur osannolikt det än verkar när puberteten och allt därikring verkar göra så att den där ena lilla delen eller området av kroppen styr väldigt mycket av ens viljor och behov. Den psykiska biten ska nog stämma för att man ska vilja ha någon, och då brukar det inte räcka med att någon har tex snygga abs, utan då är det nog mer vad som kommer ur munnen på den typen.

Eventuellt skulle du kunna råka på någon tjej som också är så kåt att hon skulle kunna tänka sig att ta vad som än erbjuds - för visst kan tjejer vara lika sugna som killar - men det brukar inte vara det smartaste ändå att bara följa sina lustar som ett djur. Människorelationer brukar ha en tendens att vara mer komplicerade än så och inte sällan blandar sig sådant som känslor, romantiska förhoppningar eller till och med kärlek i någon form sig med i spelet. Det är nog mest i porrfilmer och i vissa killars skrythistorier som "alla tjejer kastar sig över rörmokaren" och vill ha sex så där pang på bara. Och även när man försöker sig på KK:n eller onenights eller andra ragg, så tenderar de mänskliga relationerna att blanda sig i.

För så är det ju ursprungligen, sex är liksom inte meningen att vara någon sport man får utöva precis när man känner för det med no strings attached. Förutom det rent reproduktiva (skapa barn), så är sex till och med biologiskt utfunderat så att det skapar känslomässiga band (bland annat för att föräldrarna ska gilla varandra nog för att hålla ihop, vilket förbättrar barnets överlevnadschanser). Under sex frigörs bland annat hormonet oxytocin, som gör att man känner sig känslomässigt närmare den man har sex med.

Så mitt råd är att gå via känslorna hellre än låta lusten leda dig. Hitta en tjej som gillar att umgås med dig, som gillar dig för din humor eller omtänksamhet eller liknande personlighetsdrag, och skapa en relation med henne. Då kanke, med lite tur, leder den fram till en sexuell relation också. Och tills dess så får du bara stå ut med kåtheten, som miljontals ungdomar före dig. Den tar inte död på dig, du kommer inte att bli knäpp av den eller explodera eller något. Det är helt naturligt att vara kåt stup i kvarten när man är ung, och det är inte alls något ovanligt eller onormalt att man börjar pilla på sin egen kropp långt innan puberteten. Helt biologiskt igen, så tycker även pojkbebisar att det kan vara skönt att krama och dra i sin snopp, men det är först i puberteten som könsmognaden gör att man kan få utlösning och orgasm. Och tur att man kan fixa det åt sig själv då, så att man kan få en viss tillfredsställelse och övning utan att behöva en annan människa för att få det.

Så tålamod, tålamod. Den som väntar på något gott...

Hälsar Liselott

Skriv kommentar
Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Dölj

Tillbaka till Kärleken och sexet

Mera information:

OBS! Vissa frågor & svar kan ha några år på nacken (finns redan tusentals frågor med svar i arkivet), och eftersom allt från tekik till läkemedelsindustrin ständigt förnyas och förbättras kanske inte fakta i svaren längre är aktuella. Ställ då din fråga på nytt, så får du färsk information. Den 18.10.2013 förnyades även hela portalen Decibel.fi och alla tidigare frågor flyttades innan dess över till ett nytt webbhanteringsprogram. Därför kan det se ut som om att exempelvis frågor från 2011 besvarats först i augusti 2013, fastän de besvarats i medeltal bara några dagar efter att de ställdes.

Senast uppdaterad:
04.08.2017

Deltagande kommuner:

Jakobstad
Kaskö
Korsholm
Korsnäs
Kristinestad
Kronoby
Malax
Nykarleby
Närpes
Pedersöre
Vörå

 

Kontaktuppgifter

decibel[at]korsholm.fi +35844 7277 911

Sepis ungdomsinfocenter Bölesundsvägen 10 B 65610 Korsholm Finland Fakturering: Decibel, inköp 333, Centrumvägen 4, 656610 Korsholm Finland

Vad är Decibel?

Decibel.fi är Österbottens egen tvåspråkiga ungdomswebbportal
med information, rådgivning och möjlighet att påverka.

ungdomsinformations och radgivningstjanst vaaka mustavalko 3

Samarbetspartners

Undervisnings- och Kulturministeriet
Koordinaatti
Projektet Regional koordinering av ungdomsinformation och -rådgivningstjänster i Österbotten, Mellersta Österbotten och Syd-Österbotten
© Decibel.fi 2007-2013 | Decibel.fi innehar upphovsrätten till denna sida | Om du önskar kopiera, vänligen källhänvisa och meddela oss!