Kärleken och sexet

Här kan du söka efter frågor i kategorin Kärleken och sexet!

Välj i menyn (till vänster på större skärm) under sidan "Kärleken och sexet" från vilken underkategori du vill se lista på frågor och svar, eller klicka i den underkategorin i sökfönstrets mittfält. Väljer du exempelvis sidan "Förälskad" visas de frågor som ställts i den kategorin och sökfönstret gäller bara frågor inom Förälskad.

För att söka på alla frågor i arkivet, använd sökfönstret på sidan Frågor och svar och för att söka på hela portalen (även från Information, Påverka, På gång osv) använder du stora sökfönstret högst uppe på den turkosa delen på varje Decibel-sida.

Decibels egna ungdomsinformatörer och expertnätverk svarar på frågor från de 11 egna medlemskommunerna, medan frågor från andra kommuner besvaras av UngInfo eller Ungdomsliv - Nuortenelämä här på Decibel.

Sök frågaStäll en fråga

Vill ha tips
12.02.2018
Hej. Jag har aldrig haft sex och undrar hur man gör. Finns det någon ställning som inte tar så sjukt första gången. Kram
Visa hela frågan och svaret
Hej. Jag har aldrig haft sex och undrar hur man gör. Finns det någon ställning som inte tar så sjukt första gången. Kram Osäker närp
tessi2016
Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar:
Besvarad: 13.02.2018

Hej.

Med tanke på din ålder är det inget konstigt alls med att du inte har haft sex, och jag hoppas att du inte kommer att ha det heller på ett par år till. Du är helt enkelt för ung, och varken fysiskt eller psykiskt redo för det ännu.

Men det är helt okej att du undrar, och jättebra att du frågar :) Om vi tänker oss att du om ett par år träffar någon som du tycker mycket om, och som tycker om dig. Ni lär känna varandra ochtar god tid på er med att lära känna varandras kroppar. I en perfekt värld skulle alla människor ta god tid på sig med kyssar och hångel och smek innan man kommer så långt som till sex. Det finns så många grejer man kan hitta på innan man går över till penetrativt sex (sex där någonting, t.ex. en penis, förs in i slidan eller analöppningen) Och sexet blir garanterat bättre om man har lärt känna varandra innan, så att man har en liten uppfattning om vad den andra /och man själv) tycker om.

Sen då man kommer så långt som till sex, så skall man ta det försiktigt. Förhoppningsvis har man ett långt förspel så att kroppen hinner förbereda sig (tjejen blir våt, slidan utvidgas och slappnar av). Sen då man känner att det är dags (kroppen brukar nog säga till, om den inte känner -JA! så får man vänta lite till helt enkelt .) Det man måste minnas i detta skede är att skydda sig mot oönskade graviditeter och mot könssjukdomar. Så använd kondom!

Det finns antagligen ingen ställning som är helt garanterat smärtfri första gången, men det varierar väldigt mycket från person till person hur ont det gör. Vissa upplever inte att det gör ont alls medan andra tycker att det är ganska hemskt. Det bästa sättet att undvika smärta är att du känner din partner, och att ni litar på varandra och tar hänsyn till den andra. Om man då upplever att någonting gör ont så får man backa lite och ta det försiktigare. Smärtan går nog över - och oftast brukar den vara ett tecken på att man spänner sig. Det är ju också väldigt svårt att på förhand veta hur penetration (då någonting förs in) skall kännas - så det är helt rimligt att man spänner sig, men man brukar slappna av då man blir mer bekant med känslan.

Så även om första gången inte är en himlastormande succé så skall man inte bli ledsen eller upprörd över det. Man har hela livet på sig att öva, och det blir roligare och skönare vartefter.

Men för tillfället vill jag att du fokuserar bara på dig själv och lär känna din egen kropp och dina egna fantasier innan du överväger att ha sex med en annan person. Du hinner ha sex, men det är avgörande för hur upplevelsen blir att du själv är fysiskt och psykiskt redo, och med tanke på din ålder så är du inte där ännu. Ta det lugnt och njut av att vänta!

Kram

Tessi

Skriv kommentar
Kommentarer

första gången är aldrig särkilt bra.. men missionären är alltid en bra ställning men såklart ska du känna efter vad som känns bäst för dig. kram.

sekär korsholmare (12.02.2018)

Dölj

Tillbaka till Kärleken och sexet

Mera information:

OBS! Vissa frågor & svar kan ha några år på nacken (finns redan tusentals frågor med svar i arkivet), och eftersom allt från tekik till läkemedelsindustrin ständigt förnyas och förbättras kanske inte fakta i svaren längre är aktuella. Ställ då din fråga på nytt, så får du färsk information. Den 18.10.2013 förnyades även hela portalen Decibel.fi och alla tidigare frågor flyttades innan dess över till ett nytt webbhanteringsprogram. Därför kan det se ut som om att exempelvis frågor från 2011 besvarats först i augusti 2013, fastän de besvarats i medeltal bara några dagar efter att de ställdes.

Senast uppdaterad:
04.08.2017

Deltagande kommuner:

Jakobstad
Kaskö
Korsholm
Korsnäs
Kristinestad
Kronoby
Malax
Nykarleby
Närpes
Pedersöre
Vörå

 

Kontaktuppgifter

decibel[at]korsholm.fi +35844 7277 911

Sepis ungdomsinfocenter Bölesundsvägen 10 B 65610 Korsholm Finland Fakturering: Decibel, inköp 333, Centrumvägen 4, 656610 Korsholm Finland

Vad är Decibel?

Decibel.fi är Österbottens egen tvåspråkiga ungdomswebbportal
med information, rådgivning och möjlighet att påverka.

ungdomsinformations och radgivningstjanst vaaka mustavalko 3

Samarbetspartners

Undervisnings- och Kulturministeriet
Koordinaatti
Projektet Regional koordinering av ungdomsinformation och -rådgivningstjänster i Österbotten, Mellersta Österbotten och Syd-Österbotten
© Decibel.fi 2007-2013 | Decibel.fi innehar upphovsrätten till denna sida | Om du önskar kopiera, vänligen källhänvisa och meddela oss!