Komplex över mina bröst

02.07.2022
Hej!

Jag har levt ganska länge med få och minimala komplex över min kropp. Har relativt nyligen dock fått större komplex över mina bröst. De är helt olika, både storlek och form, ena hänger och bröstvårtorna är olika stora. Tror detta komplex har kommit från att jag inte kan ha många bh:ar på grund av storleksskillnaden eftersom ena sidan kommer alltid ha ett stort glapp. Jag vet att det är vanligt men har aldrig sett någon med bröst så ojämna som mina.

Jag vill bara kunna se på mina bröst som jag skulle se på någon annans, liksom man inte ser på andras komplex som komplex.
Tessi klippt

Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar

05.07.2022

Hej,

Precis som du skriver så brukar man inte se på andra människors komplex på samma sätt som man ser på sina egna, eftersom man ser hela personen då det gäller andra. De saker som andra människor har komplex över kan t.o.m. verka helt onödiga och konstiga eftersom saken de har komplex över ser helt normal ut i alla andras ögon.

Så det är kanske det jag vill att du minns. Att även om du har komplex över dina bröst så tror jag inte att någon annan skulle uppfatta den som "fel" eftersom de är dina bröst och därför en del av dig som helhet. Försök tänka på det sätt du ser på andra människor, t.ex. dina vänner eller personer du tycker att är attraktiva, sällan brukar man hitta saker i andras utseende som personen borde ha komplex över utan de ser ut precis som de skall göra. Och det gör du också.

Ett konkret förslag jag har är att gå till en "riktig" underklädsaffär, d.v.s. inte h&m eller lindex utan en affär där personalen kan hjälpa dig att gitta en bh som sitter perfekt. Jag är inte säker på om det finns någon sådan i din närmaste stad, men i Vasa finns åtminstone en, och jag tror att det kunde vara en bra upplevelse för dig att hitta en bh som sitter perfekt.

Det är synd att man oftast ser bilder av bara en typ av bröst, där brösten är symmetriska och bröstvårtorna alltid är tydligt definierad - men det betyder INTE att alla bröst ser ut så eller att de skall göra det. Försök se på din kropp som om den tillhörde din bästa vän, det kan krävas lite övning men jag tror att du efter ett tag kommer att slappna av och inte vara lika kritisk till dina bröst.

Kram,

Tessi

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

i 2 dar har jag haft typ en konstig känsla där nere och onormalt mycket flytningar. Den känns irriterad och kliar nästan hela tiden flytningarna e oxå nästan bruna men har inte mens? Vet ni vad detta ...
Läs mera

Hej, jag fick min mens ungefär för två år sen och min kompis började använda tampong några månader sen och med tanke på att jag håller på med sport skulle jag oxå vilja det. Men varje gång jag försöke...
Läs mera

Hej! Jag är en flicka och brukar ha sex ganska ofta med min partner. Ofta då vi har sex så får jag en orgasm. Nu har jag inte haft sex eller haft en orgasm på länge, men idag då jag gjorde på mig själ...
Läs mera

Hej!
Jag är lite orolig för mina bröst. En av dem verkar vara helt vanligt och utvecklas, medan den andra som jag är orolig över inte verkar vara så vanligt.
Jag är orolig för att bröstvårtan drar sig...
Läs mera