11-åring

08.09.2021
Kan man göra så att mensen eller brösten kommer fortare för varje dag tänker jag på det här och jag
börjar tappa självförtroendet. Nathalie
Tessi klippt

Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar

09.09.2021

Hej,

Det finns egentligen ingenting som du själv kan göra för att påskynda din fysiska utveckling, annat än att du försöker leva på ett sätt där både kropp och själ mår bra. Ät, sov, rör på dig, och ha roligt. Då mår din kropp på bästa sätt vilket gör att du utvecklas precis som det är meningen att du skall göra.

Det är trots allt långt ifrån alla i din ålder som har börjat utvecklas så det låter helt normalt att du ännu har det framför dig.

Jag förstår att du känner dig otålig - för de gör nog väldigt många, men det kommer att hända då det är dags. Det bästa du kan göra under tiden du väntar är att försöka vara vän med din kropp för ni skall hålla ihop hela livet. Jag tycker därför att det är viktigare att du accepterar din kropp än att du hittar t.ex. underkläder som gör att dina bröst ser större ut. Du är elva år, och då är det inte meningen att du skall ha en kropp som en vuxen kvinna - utan som en 11-åring.

Ta hand om dig.

Kram,

Tessi

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Jag har mens och på gympan så ska vi simma. Det är första gången jag använder tampong och jag är jätte osäker om jag kommer blöda igenom. Kommer inte tampongen bli blöt i vattnet och åka ur? Ska det g...
Läs mera

Hej!

Jag tog första dosen coronavaccin här en dag. Idag startade mitt mens plötsligt nästan 2 veckor för tidigt...

Är det här pga. Vaccinet? Kommer det att lämna såhär?

Jag har hört att vac...
Läs mera

Min mens är 9 dagar sen kan det bero på ångest och stress? För jag är på en arbetsplats där jag inte trivs alls och därpå förmed sig ångest och stress. Vill gärna veta vad det beror på
Läs mera

Hej!
Jag har haft mens i ca. 2 år. Jag har kraftiga blödningar (tycker jag iallafall). Mycket mensvärk också och därför äter jag ca. 4 burana (400g/tablett) per dag.

Mensen varar ungefär 6 dagar och...
Läs mera