cancer

06.10.2009
Hej, jag undrar några saker om livmoderscancer.
1.Hur får man cancern?
2.Vad heter vaccinet och hur och när ska det tas?
3.Kan man ha sex med kondom fast man inte har tagit vaccinet?
18.11.2011

Hej!

Jag sitter just nu med en broschyr i min hand från Rokote.fi och kan plocka informationen åt dig direkt därifrån:

För det första undrar jag om det inte är livmoderHALScancer du menar, eftersom du funderar på vaccinet mot det? Ska dock först berätta vad livmodercancer är:

Livmodercancer innebär att man har fått en cancertumör inne i livmodern. Orsaken till livmodercancer är okänd, men risken att få sjukdomen ökar ju äldre man blir, det är ovanligt att få livmodercancer innan man fyllt 40. Risken ökar också om man till exempel är mycket överviktig, tar medicin med östrogen under lång tid, aldrig har varit gravid, eller fick sin första mens tidigt och sin sista mens sent. Eftersom symtomen oftast märks innan sjukdomen hunnit gå långt brukar man kunna få behandling tidigt. De flesta blir helt friska igen. När man har livmodercancer är det vanligt att man får blödningar eller missfärgade flytningar. Ibland kan man också få ont i nedre delen av magen eller ryggen, som mensvärk.

Livmoderhalscancer är en tumör i livmoderhalsen, alltså mellan slidan och livmodern. Livmoderhalsen är liksom nedre ändan av livmodern, den skyddar din livmoder från bobbor och släpper ner mensblodet till slidan när du har mens. Ungefär 100-150 kvinnor får varje år livmoderhalscancer, så speciellt många är det inte, men ändå en risk för alla som haft sex.

Livmoderhalscancer är inte ärftlig utan den kan man få om man smittats med ett "humant papillom-virus" HPV genom sex. Smittan kan ske redan vid första samlaget och när som helst under ditt aktiva sexliv och den kan smitta också genom att könsorganen kommer i hudkontakt med varandra. Det är inte alla sorters papillomvirus som ger livmoderhalscanser och det behöver inte utvecklas till cancer om du har "fel" sorts virus, men risken ökar om du tex dessutom röker. Andra typer av papillomvirus ger bland annat kondylom, en könssjukdom. Kondom minskar helt klart risken för att bli smittad, men inte helt och hållet.

Det som skyddar bättre är att som tjej redan i tonåren vaccinera sig mot smittan. Det skyddar inte helt säkert det heller, men iallafall mot de flesta farliga typerna av papillomvirus, så säkrast är att några år efter att du haft sex första gången gå på en gynekologisk undersökning där de tar ett PAPA-prov. Det gör de för att kolla om du har några cellförändringar i livmoderhalsen och på det sättet kan de hitta "konstigheter" i god tid och behandla dem, långt innan de utvecklas till cancer. Att ta provet går på några sekunder (de för in ett litet hjälpredskap i din slida så att de kan se livmodermunnen i början av livmoderhalsen) och kan kännas som en liten knipning och det kan komma några droppar blod.

Men det smarta är alltså att vaccinera sig redan i tonåren, gärna redan innan du haft sex första gången, så är du så säker som det bara går med dagens medicin. Jag ska ta reda på vad vaccinet som används i Österbotten heter, men i broschyren står det iallafall att man får det på recept som en läkare skrivit och tas som spruta tre gånger och det kan vara en hälsovårdare som pickar en. men det är absolut snabbast och enklast om du frågar skolans hälsovårdare om hon kan fixa ett recept på det åt dig och ordna när och hur du ska bli pickad. Det är verkligen ingen stor grej att ta vaccinet, och kan spara dig mycket smärta och sorg i framtiden.

Det knepiga med papillom-virus är nämligen att du kan ha det helt utan att märka av det - även killar kan ha det och föra det vidare utan att veta om det. Men det är just för att man inte märker det som det under flera år långsamt kan utvecklas till cancer. Det är därför smart att gå och ta PAPA-prov typ en gång i året. De tar det automatiskt också om du använder någon form av receptbelagt preventivmedel, tex p-piller sedan.

Hälsar webbredaktören Liselott

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Jag vaknade idag och det hade växt en broccoli på min pubgpåse
Läs mera

Hej!

Jag är ganska säker på att jag har herpes. Har inte själv haft så farliga symptom som skulle ha krävt medicin, men det är ju inte så trevligt att veta att man har det.

Hur ska man göra om man v...
Läs mera

Hpv

Hej, har en av hpv virusen som ger vårtor, så måste testa mig för livmoderhalscancer var 5e år... Min fråga som ja inte riktigt hittar svar på någonstans är: smittar jag endast andra med viruset när j...
Läs mera

Hej! Nu är det såhär att jag blev smittad av genitalherpes ungefär 1 månad sedan. Jag har fått all behövlig medicin och ”tillfrisknat” från utbrottet. Nu undrar jag om jag kan gå och ha sex med partne...
Läs mera