estenom/kosmetolog

08.10.2009
Hej!
kan man bli estenom/kosmetolog i vasa utan att ha gått i gymnasie? alltså mesamma efter högstadie?
18.11.2011

Hej!
Jag frågade hon som är ansvarig för estenom-utbildningen på Novia och hon svarade såhär:

För att påbörja studier vid en yrkeshögskola (vilket Novia alltså är), måste man antingen ha studentexamen, IB-examen, yrkesexamen eller äldre institutexamen som grund. Estenomer får kunskap inom skönhetsbranschens olika områden hud, hår, makeup, styling m.m. men kan inte jobba som kosmetologer eller frisörer. För sådan examen studerar man på andra stadiets utbildningar (alltså institutnivå direkt efter högstadiet).

Optimas kosmetologutbildning i Jakobstad är den enda svenskspråkiga utbildningen i Österbotten och är andra stadiets utbildning på
institutnivå.

Mvh,
Jaana Ylimartimo, Programansvarig Skönhetsbranschen
Yrkeshögskolan Novia

Läs även frågan och svaret på "Modell/kosmetolog" som finns här i samma kategori i Våga fråga!
Hälsar webbredaktören

1 Kommentarer

  • Helena 16/03/2017 10:55am (5 år sen)

    Nuförtiden har (väl?) även Vamia svenskspråkig utbildning till Kosmetolog i Vasa (år 2017)

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej finns det en lag eller regel att man måste ha en tråkig vanlig finlandsvensk studentmössa i finland eller får man beställa en med sitt namn på
/ en tjej som tar studenten
Läs mera

Hej, jag går i nian i högstadiet. Vi ska snart söka vidare till andra stadiet. Jag är intresserad att bli en lantmätare. Jag undrar vilken yrkeslinje skulle passa för detta?
Hur blir jag en lantmätare...
Läs mera

Hej decibel! Jag har en lärare som lätt blir störd/arg och jag är rädd att fråga honom om hjälp för jag är rädd att bli utskäld. Vad kan jag göra? Vad kan jag göra?
Läs mera

Hej

Jag skulle vilja åka å bli Bartender elr något med make up. I marbella å nu vet jag inte om jag vågar åka ner själv 1 månad. Man delar boende med andra i gruppen.
Läs mera