Fortsatta studier

01.06.2021
Hej,

jag blir nu klar med min yrkeshögskole examen, planerna var inte att bli klar nu under våren. Men på grund av corona hade jag möjlighet att bli klar fortare, detta har nu gjort att jag inte sökte vidare till magisterprogrammet under vårens gemensamma ansökan, eftersom jag trodde att jag skulle behöva söka först nästa år. Kan man på något sätt bli antagen/söka till magisterprogrammet nu i efterhand? Eller måste jag vänta ett år för att kunna söka? :)
luckan

UngInfo svarar

07.06.2021

Hej!

Tack för din fråga! Vad fint att dina studier har framskridit så långt att du blir utexaminerad från yrkeshögskolan och att du planerar att studera vidare!

Högskolorna tar emot ansökningar bara under ansökningstiden. Men du behöver nödvändigtvis inte vänta ett år för att kunna studera, det finns också andra vägar. 

Du kan studera på magisternivå både i yrkeshögskola och universitet. För att kunna söka till yrkeshögskolans masterprogram behöver du lämplig högskoleexamen och jobba minst två år inom branschen efter studierna.
Du kan ansöka direkt efter avlagd yrkeshögskoleexamen till universitetens magisterprogram om du har en lämplig högskoleexamen. Ansökningsbehörigheten kan du kontrollera i utbildningsbeskrivningarna. Varje högskola beslutar om sina egna antagningsgrunder och de får själv besluta om vem som har tillräckliga kunskaper och färdigheter för studierna.

Universiteten ordnar separata ansökan och en del av magisterprogrammen, speciellt magisterstudier på engelska ingår i den separata antagningen och de brukar ordnas mellan december - februari. Datumet varierar beroende på universitet. Till engelskspråkiga magisterprogram söker du via den första gemensamma ansökan. Jag rekommenderar att du går in i universitetens egna hemsidor och kollar upp vad de erbjuder. De kommer att uppdatera deras webbsidor efter vårens ansökningsrunda, om du inte hittar information om kommande ansökningar just nu. Och du kan alltid kontakta universiteten och fråga direkt när de kommer att ordna separata ansökan och vad de kommer att erbjuda för magisterprogram. De svarar gärna på dina frågor!

Det går också att söka sig via Öppna universitetsleden, Öpuleden, nästa år. Under tiden före ansökan kan du läsa universitetskurser utan att vara inskriven vid ett universitet. Studierna på öppna universitetet är avgiftsbelagda. Till exempel Åbo Akademi har samlat ihop information om Öpuleden och hur du går tillväga. 

Aktuell information finns alltid på studieinfo.fi och även i högskolornas egna webbsidor. 

Lycka till med dina framtida planer! :)

Med vänliga hälsningar,

Riika, Luckan Unginfo

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej!

Jag undrar hur är det om man gått ut gymnasietvåan här i Finland men skulle vilja börja gymnasiet i Sverige. Får jag då gå trean direkt eller måste jag gå om ettan?
Läs mera

Hej,
Jag blev just antagen till en yrkeshögskola och håller på i brist på annat att göra på och fixar saker inför läsåret. Men nu undrar jag hur en termin är uppbyggd. Har man perioder såsom i gymnas...
Läs mera

Hej, nu har jag lite beslutsångest över min framtid och behöver få svar på några frågor. I våras blev jag klar med mina studier vid yrkeshögskolan ( blev klar tidigare än vad jag hade räknat med), så ...
Läs mera

Hej!
Jag är första på reserv till en utbildning jag sökt, idag 16.7 var sista dagen att tacka ja eller nej till de utbildningar man blivit antagen till, men det sår ändå att man kan få reservplatser ...
Läs mera