Hänsynslös beteende!?

15.04.2021
Idag var vi ute i skolområdet för att göra aktivitet i lugnt och ro. Plötsligt kör (antagligen) högstadie ungar med mopeder och gasar upp hastighet nära oss i skolområdet, vilket även har trafikmärke att det inte är tillåtet att köra. Först trodde jag det var inte med flyt (vet ej vem de är) men en stund senare körde de igen och svår(härja) utan orsak och gasade på. Vem i kommunen kan man kontakta gällande sådana saker. Ska man bara tiga fastän de gör oljud och kör på område som är förbjuden att köra. Vill inget illa med dem fast de gör fel, men å andra sidan känns det fel/otrygg att det ska hända någon annan (rasister? Kan ifrågasättas) jag har noll tolerans mot sånt.
I allmänna fall angående höga oljud i husområde/byn, är det till polisen man ska anmäla?
Gällande rasistiska beteende kan man även anmäla till polisen eller?
Tack i förväg

H. Nolltolerans

Nolltolerans
Polis Johanna W

Poliskonstapeln Johanna svarar

26.04.2021

Hej!

På skolgårdar och dylikt brukar det vanligtvis alltid av fastighetsägaren vara förbjudet att köra med motordrivna fordon. Dels för att det under skoltid säkerligen stör friden för den som skall studera och/eller äventyrar säkerheten för skolelever och andra som rör sig på gården eller annars för att det helt sannolikt också uppstår skador på grönområden och gångbanor om man då som i din fråga kör med moped. Det är dock svårt att enbart med ett trafikmärke hindra någon helt från att köra på en skolgård. Att dessutom lägga bommar, betonghinder eller dylikt är kanske är till lite bättre hjälp, men en mopedist kan nog även ta sig förbi sådana hinder.

Om en mopedist förorsakat skada på skolområdet så är det upp till kommunen att göra en brottsanmälan för skadegörelse. Om en annan, utomstående person har känt att hens säkerhet har äventyrats och en mopedist t.ex. varit nära att köra på någon eller har gjort det, då kan personen som varit i fara göra en brottsanmälan.

Att som privatperson brottsanmäla om att en fordonsförare stör genom oljud på en skolgård eller på en allmän plats är lite knepigare då det inte är fråga om någon hemfridsskyddad plats. Dock är det värt att ringa allmänna nödnumret om störande oljud även på allmänna områden. Polisen kommer då till platsen avbryter störningen och konstaterar om det uppstått andra skador eller inte. Man skall nämligen inte som privatperson heller behöva acceptera störningar på allmänna platser. 

I fall med störade motorbuller som däremot når någon privatpersons bostad kan det vara frågan om hemfridsbrott.

Då man känner att man blivit offer för hatbrott och rasism skall man absolut anmäla om det till polisen. Toleransen bör absolut vara låg.

En brottsanmälan kan man göra antingen elektroniskt till polisen via polisens hemsida www.poliisi.fi eller genom ett personligt besök på en polisstation. Om man behöver akut hjälp av polisen, eller ifall det annars är nödvändigt att polisen kommer till händelseplatsen för att göra utredningar eller för att avbryta störning, då skall man ringa allmänna nödnumret 112.

konstapel Johanna Westerlund

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej
Vad gäller egentligen när man tar bilder på offentlig plats? Får man ladda upp bilder där andra syns eller måste man censurera dom eller får man inte ladda upp bilderna alls?
Läs mera

Hej!
Jag undrar gällande uppsägning på en lägenhet i åbo. Hyresavtalet gäller ett år och går ut augusti 2021. Jag kommer att börja studier i österbotten på augusti och kan man säga upp sig tidigare el...
Läs mera

Hej! Måst man ha föräldrars tillstånd om man ska pierca sej å färg håri å man e under 18?
Tänkt som percing i öra eller näsan
Läs mera

Hej! Ikväll blev jag hackad på Instagram. Visst är det ett brott? Ska jag anmäla till polisen och hur isåfall? Förstår att polisen har viktigare saker för sig men man är ju skyldig att anmäla ett brot...
Läs mera