Journalist

29.09.2009
Måste man skriva samhällslära och/eller historia i studentexamen om man vill söka in till en journalistutbildning, t.ex. soc- o. kom i Helsingfors?
Har sett nånstans att de ser på modersmål + tre ämnen (enligt tabell), så ger vissa ämnen flera poäng?
Vilka är inträdeskraven till soc- o. kom?
18.11.2011

Svenska social- och kommunalhögskolans urvalsgrunder för 2010 publiceras i oktober, adress http://sockom.helsinki.fi/urval/ . Fjolårets antagning för journalistik gav poäng för modersmålet och tre valbara ämnen på så sätt att ämnen skrivna som " långa" ger max 6 poäng och korta eller medellånga ger max 4 p. Realämnena räknas som långa. Urvalsprovet bygger på en bok som inte är en skolbok. För mera detaljer, gå in på länken ovan. Helt klart är väl att man skall satsa på samhällsläraämnet om man tänker på att bli journalist. Och på modersmålet eftersom det i inträdesförhöret också ingår journalistiska prov. Lycka till!

Siv-Britt Höglund, studiehandledare vid Korsholms gymnasium

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej finns det en lag eller regel att man måste ha en tråkig vanlig finlandsvensk studentmössa i finland eller får man beställa en med sitt namn på
/ en tjej som tar studenten
Läs mera

Hej, jag går i nian i högstadiet. Vi ska snart söka vidare till andra stadiet. Jag är intresserad att bli en lantmätare. Jag undrar vilken yrkeslinje skulle passa för detta?
Hur blir jag en lantmätare...
Läs mera

Hej decibel! Jag har en lärare som lätt blir störd/arg och jag är rädd att fråga honom om hjälp för jag är rädd att bli utskäld. Vad kan jag göra? Vad kan jag göra?
Läs mera

Hej

Jag skulle vilja åka å bli Bartender elr något med make up. I marbella å nu vet jag inte om jag vågar åka ner själv 1 månad. Man delar boende med andra i gruppen.
Läs mera