Kompisar fuskar

04.06.2021
Hej. Några av mina kompisar fuskar på nästan varje prov och jag börjar bli så trött på det då de gör de så tydligt (men lärarna märker inget). Jag undrar vad jag ska göra, ska jag säga till en lärare och riskera att bli hatad av de som fuskar för resten av mitt liv eller ska jag bara strunta i det? Anonym

Ungdomsinfo- och rådgivningstjänsten UngInfo.fi svarar

08.06.2021

Hejsan 

Det här är nog en så svår fråga med många sidor. Man säger ju att ärlighet vara längst, men frågan är ju hur mycket man skall blanda sig i. Helt klart gör dina klasskompisar fel som fuskar och jag förstår att det harmar när du själv läser och kämpar och de får ok vitsord genom att fuska och inte satt ner lika mycket tid. Men precis som du skriver, om det kommer fram att du har skvallrat, kan det medföra mycket negativt för dig?

Om du känner att du vill berätta det vidare, kan det vara bra att prata med någon lärare/rektor/kurator du har förtroende för. Det är ju bra att läraren i fråga blir medveten om att det fuskas på hens prov. Men sen kan du ju själv fundera om du vill berätta vem som fuskar, eller om det räcker med att lärarna blir medvetna och kan skärpa sig - för det skall ju vara rättvist. Tänk det från olika vinklar.

Kom ihåg att allting brukar komma fram förr eller senare. Om du läser, så lär du dig och har nytta av det i framtiden. I något skede kommer det för dem att bli en för stor lucka i inlärningen och de får svårigheter. 

Och hur tror du att det på riktigt känns för dem om de får beröm, det kan ju inte kännas bra när de vet att de fuskat. Och som jag skrev i början, ärlighet varar längst.

Om man går in för att vara en ärlig människa vinner man alltid på det i slutet. Det handlar ju om så mycket mera än just provresultatet eller betyget i stunden. Det handlar ju även om vad man ger för bild av sig själv. Du kommer ju t.ex. aldrig att glömma vem det var som fuskade till sig bra vitsord. Och du ser dem som inte ärliga personer. Om du en dag sitter som chef för ett företag och skall anställa någon, anställer du knappast din gamla klasskompis du vet är en fuskare, fast hen troligtvis ändrat, men vissa saker glömmer man aldrig. Så att vara ärlig lönar sig med tanke på hela livet. 

Och så kan du även tänka det från andra hållet - om du nu berättar för läraren vem som fuskar. Hur kommer de ihåg dig? Jag personligen tror att det är bra att sköta sitt, på bästa möjliga sätt och inte fundera så mycket på vad andra gör. Helt klart skall man lägga sig i om nån annan blir skadad eller utsatt, men det här är ju inte bort från nån annan.

Så inget direkt svar kan jag tyvärr ge dig - du måste själv fundera på saken från olika synvinklar och göra dina egna beslut. Men hoppas att mitt svar hjälpte dig att tänka lite bredare, för i detta fall finns det kanske inget rätt eller fel med tanke på konsekvenserna? 

Sköt om dig och njut av sommarvärmen!

Hälsningar Marina / UngInfo

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej!

Jag undrar hur är det om man gått ut gymnasietvåan här i Finland men skulle vilja börja gymnasiet i Sverige. Får jag då gå trean direkt eller måste jag gå om ettan?
Läs mera

Hej,
Jag blev just antagen till en yrkeshögskola och håller på i brist på annat att göra på och fixar saker inför läsåret. Men nu undrar jag hur en termin är uppbyggd. Har man perioder såsom i gymnas...
Läs mera

Hej, nu har jag lite beslutsångest över min framtid och behöver få svar på några frågor. I våras blev jag klar med mina studier vid yrkeshögskolan ( blev klar tidigare än vad jag hade räknat med), så ...
Läs mera

Hej!
Jag är första på reserv till en utbildning jag sökt, idag 16.7 var sista dagen att tacka ja eller nej till de utbildningar man blivit antagen till, men det sår ändå att man kan få reservplatser ...
Läs mera