Legalisering av snus?

12.06.2021
Hej, kommer snus NÅGONSIN att bli lagligt att sälja i Finland. Läste en artikel på YLE för ca 2 år sedan att det finns alla möjliga politiker från massa olika partier som vill legalisera försäljningen av snus. Alltså det var från massa olika partier, vänsterförbundet, sfp, sannfinländarna, sdp å allt möjligt.

Jag som är snusare skulle uppskatta om en legalisering skedde. Samt så skulle min granne få ett mindre dåligt alternativ till sina cigaretter.

Är en legalisering för snus realistisk för Finland någonsin? Anonym
Thomas Karv klippt

Doktor i statskunskap vid Åbo Akademi Thomas svarar

14.06.2021

Hejsan,

Ett kort svar på denna fråga är att det högst troligt inte kommer att bli lagligt att sälja snus i Finland så länge Finland är medlem av den Europeiska Unionen (EU). Detta eftersom snusförsäljning är förbjudet inom EU-området. Orsaken till varför det ändå är lagligt i Sverige är att de fick igenom ett undantag under deras EU-medlemskapsförhandlingar i mitten av 1990-talet, detta i och med att snusindustrin ansågs vara såpass viktig för Sverige, vilket inte gällde för Finland som samtidigt också förhandlade om EU-medlemsskapet. Sverige är därmed det enda EU-landet som har fått undantagstillstånd att tillåta snusförsäljning. Så oberoende om alla partier i Finland skulle vara för en legalisering så spelar det i slutändan ingen större roll eftersom beslutet i frågan fattas på EU-nivå.

 


Mvh,

Thomas Karv

Doktor i statskunskap vid Åbo Akademi 

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hur är det med restriktioner nu om man vill åka till sverige?
Läs mera

Hej!

Kommer fortkörning i brottsregistret?
Läs mera

Hallåj!
Jag undrar vad som händer ifall man är ute och kör bil och har glömt körkort hemma om polisen tar en?
Läs mera

Hej! Hur är det med restriktioner/ vad är det som gäller om man vill åka till sverige för en dag i helgen?
Läs mera