Kroppen

Här kan du söka efter frågor i kategorin Kroppen!

Välj i menyn (till vänster på större skärm) under sidan "Kroppen" från vilken underkategori du vill se lista på frågor och svar, eller klicka i den underkategorin i sökfönstrets mittfält. Väljer du exempelvis sidan "Insidan och hälsan" visas de frågor som ställts i den kategorin och sökfönstret gäller bara frågor inom Insidan och hälsan.

För att söka på alla frågor i arkivet, använd sökfönstret på sidan Frågor och svar och för att söka på hela portalen (även från Information, Påverka, På gång osv) använder du stora sökfönstret högst uppe på den turkosa delen på varje Decibel-sida.

Decibels egna ungdomsinformatörer och expertnätverk svarar på frågor från de 11 egna medlemskommunerna, medan frågor från andra kommuner besvaras av UngInfo eller Ungdomsliv - Nuortenelämä här på Decibel.

Sök frågaStäll en fråga

Medicin mot ångest
10.08.2017
Jag undrar om ångest-/panikångestdämpande medicin.. Var får man det utskrivet (av vanlig läkare bara eller?) och fungerar det förebyggande? Alltså om man tagit det innan ett tillfälle som man kunde få en panikattack i, så bryter attacken inte ut då? Hoppas ni förstår vad jag menar, har lite svårt att förklara så att det inte låter som att jag tror...
Visa hela frågan och svaret
Jag undrar om ångest-/panikångestdämpande medicin.. Var får man det utskrivet (av vanlig läkare bara eller?) och fungerar det förebyggande? Alltså om man tagit det innan ett tillfälle som man kunde få en panikattack i, så bryter attacken inte ut då? Hoppas ni förstår vad jag menar, har lite svårt att förklara så att det inte låter som att jag tror att medicin är en "lätt utväg" och att jag inte behöver fortsätta utsätta mig (= plågas) osv. Det jag vill säga är bara att det skulle vara bra i vissa tillfällen då man gärna skulle få ha lite paus från ångesten och koncentrera sig på viktiga saker istället (se ruta).

Tack på förhand!
alexandra
Sjukskötaren och socionomen Alexandra svarar:
Besvarad: 11.08.2017

Hej,

Det finns flera olika läkemedel mot ångest. Vad som passar just dig så måste du tillsammans med läkare prova dig fram. Dessa läkemedel skriver hälsovårdscentralens läkare ut så jag tycker du ska gå dit och berätta att du önskar något mot ångest och förklara din situation.
Som sagt, det finns olika slags mediciner och sätt att använda dem, både regelbundet och såna du kan använda vid behov. Det finns de lite lindrigare som förhoppningsvis hjälper väldigt bra och så finns det de som man endast ska äta under en väldigt kort tid för risken att bli beroende finns. Sedan används också vissa betablockerare som gör att både hjärtrytmen och blodtrycket sjunger lite. Dessa hjälper mot panikångest och ska tas genast man märker att en attack är på kommande.

Alla dessa är receptbelagda mediciner och vad som i din situation skulle passa bäst så tycker jag att du ska prata med en läkare om :)

Kram, Alexandra

Skriv kommentar
Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Dölj

Tillbaka till Kroppen

Mera information:

OBS! Vissa frågor & svar kan ha några år på nacken (finns redan tusentals frågor med svar i arkivet), och eftersom allt från teknik till läkemedelsindustri ständigt förnyas och förbättras kanske inte fakta i svaren längre är aktuella. Ställ då din fråga på nytt, så får du färsk information. Den 18.10.2013 förnyades även hela portalen Decibel.fi och alla tidigare frågor flyttades innan dess över till ett nytt webbhanteringsprogram. Därför kan det se ut som om att exempelvis frågor från 2011 besvarats först i augusti 2013, fastän de besvarats i medeltal bara några dagar efter att de ställdes.

Senast uppdaterad:
26.10.2017

Deltagande kommuner:

Jakobstad
Kaskö
Korsholm
Korsnäs
Kristinestad
Kronoby
Malax
Nykarleby
Närpes
Pedersöre
Vörå

 

Kontaktuppgifter

decibel[at]korsholm.fi +35844 7277 911

Sepis ungdomsinfocenter Bölesundsvägen 10 B 65610 Korsholm Finland Fakturering: Decibel, inköp 333, Centrumvägen 4, 656610 Korsholm Finland

Vad är Decibel?

Decibel.fi är Österbottens egen tvåspråkiga ungdomswebbportal
med information, rådgivning och möjlighet att påverka.

ungdomsinformations och radgivningstjanst vaaka mustavalko 3

Samarbetspartners

Undervisnings- och Kulturministeriet
Koordinaatti
Projektet Regional koordinering av ungdomsinformation och -rådgivningstjänster i Österbotten, Mellersta Österbotten och Syd-Österbotten
© Decibel.fi 2007-2013 | Decibel.fi innehar upphovsrätten till denna sida | Om du önskar kopiera, vänligen källhänvisa och meddela oss!