Mensen flyter över

12.10.2009
Hur skall man göra om mensen bara flyter över?
18.11.2011

Hej!

Jag håller som sagt på att skriva ihop fakta om mensen just nu, så jag ska se om jag kan svara:

Hmm, det är rätt knepigt när det kommer massor av mensblod på en gång. Jag har haft samma problem själv, speciellt första dagen av mensen går man hela tiden och oroar sig för att det ska läcka igenom byxorna.

Rent tekniskt är det inte mycket annat man kan göra än att försöka få ett så säkert skydd som möjligt. Först och främst: byt binda/tampong ofta så att den inte hinner bli genomdränkt. Du kan pröva att kombinera både tampong och binda, eller ha flera bindor som du sätter bara halvt på varandra så att hela ytan blir större än en vanlig binda. Dessutom är ju klädmodet perfekt nu för att dölja baken, tex långa tunikor som går in långt nedanför baken och mörka tights under, som hjälper till att hålla bindan på plats (och så syns inte mörka fläckar lika bra).

Kom bara ihåg att underlivet måste andas emellanåt också - har du hela tiden väldigt tätt och mycket mellan benen så är det inte bra. Det blir varmt och kvavt för huden och om det är fuktigt länge så kan det bli väldigt irriterat och rodnande, du kan få svampinfektioner och det kan börja lukta mer. Så om du haft bindor, tamponger och sådant hela dagen så kan du på kvällarna slappa i mjukisbyxor och en "tantbinda" (större, porösare som suger i sig mer än vanliga Libresse och Always) eller ta bort allt runt baken och luftbada lite. Det kan du göra tex på en tjock handduk när du ligger och läser. Att ha mycket tampong ökar också risken för infektioner och irriterade slemhinnor inuti slidan.

Nu vet jag inte säkert om man kan få några mediciner mot rikligt mensblod. Åtminstone tidigare så kunde man få p-piller för att minska mängden på mensblodet och också om man hade mycket mensvärk eller väldigt oregelbunden mens. Men det här vet hälsovårdaren på din skola bättre än jag, allra bäst vet läkare, gynekologer och hälsovårdare på preventiv- eller familjerådgivningsbyråerna i kommunerna, alltså de som skriver ut recept på p-piller och annat. Fråga din skolhälsosyster, så visar hon dig vidare till rätt person i din kommun!

Jag skickar detta till en av experterna, men det kan ta en stund för hon har lite för mycket jobb just nu.

Lycka till med klottet :)
Hälsar webbredaktören Liselott

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Jag har mens och på gympan så ska vi simma. Det är första gången jag använder tampong och jag är jätte osäker om jag kommer blöda igenom. Kommer inte tampongen bli blöt i vattnet och åka ur? Ska det g...
Läs mera

Hej!

Jag tog första dosen coronavaccin här en dag. Idag startade mitt mens plötsligt nästan 2 veckor för tidigt...

Är det här pga. Vaccinet? Kommer det att lämna såhär?

Jag har hört att vac...
Läs mera

Kan man göra så att mensen eller brösten kommer fortare för varje dag tänker jag på det här och jag
börjar tappa självförtroendet.
Läs mera

Min mens är 9 dagar sen kan det bero på ångest och stress? För jag är på en arbetsplats där jag inte trivs alls och därpå förmed sig ångest och stress. Vill gärna veta vad det beror på
Läs mera