Modell/kosmetolog

05.10.2009
Fråga 1: hej, jag skulle vilja bli modell, men jag vet inte vart jag skulle vända mej, och i Finland är det väl ganska svårt att få ett yrke som modell.. men kosmetolog skulle också vara roligt, man kan cäl också utbilda sej som kosmetolog och vara modell på samma gång, eller?

Fråga 2: Skall fråga än sak till..
Finns det kosmetolog yrkesskolor i vasa?
18.11.2011

Hej!

Skönhetsbranchen är egentligen en ganska bred värld, där man kan stå både framför kameran, bakom kameran och på sidan av kameran, för att uttrycka det snofsigt. Så att vara både kosmetolog och modell ska nog gå bra - bara större chanser för dig att kunna försörja dig i framtiden.

Det finns faktiskt utbildning inom området på svenska på två ställen i Österbotten: i Vasa inom yrkeshögskolan Novia (men då måste du ha student-/yrkesexamen först) och i Jakobstad på "yrkesskolan" Optima (heter bara Optima numera, men utbildningen är alltså på institutnivå/andra stadiets utbildning efter högstadiet). På Novia kan man bli estenom, vilket är "ännu mera" än bara kosmetolog. Sätter länkarna till dem här under, så får du läsa mera om dem.

Om du vill pröva på modellyrket så är egentligen mitt bästa råd att googla "mallitoimisto", hitta kontaktuppgifter och kontakta dem. Fråga vad det går ut på, vilken typ av uppdrag de får, vad som krävs av deras modeller, vad de vill att du ska göra för att bli en av "deras tjejer". Framförallt vill de ju ha bilder på hur du ser ut. På nätet finns mera information (googla) om hur man skaffar sig proffsiga bilder till en portfolio. Är du väldigt speciellt vacker eller väldigt fotogenisk (=ser alltid bra ut på bild) så behöver det inte vara så proffsigt, men förr eller senare måste du ah en portfolio om du ska vara modell.

Vissa agenturer finns i flera städer, så möjligheten finns att jobba tex i Vasa. Men tyvärr är det nog en begränsad grupp både modeller och typ av uppdrag. Finland är lite för litet för att ha agenturer i minsta småstad. Vill du verkligen satsa på att bli modell så måste du - om inte flytta helt - så åtminstone kunna ta dig ner till Helsingfors relativt lätt. Det är tyvärr där Det händer. Och att bara flytta ner och hoppas på modelljobb är ingen säker framtidsplan utan en stor chansning, så ett alternativ kunde vara att studera till kosmetolog DÄR (sätter med länk) och pröva dina chanser inom modellyrket på sidan av. Ännu bättre om du studerar på finska eller engelska så får du språket på köpet! Det är bara frågan om hur mycket du VILL bli modell.

En annan sak som är viktig är att om du vill bli modell så måste du klara av både finska och engelska! Det är ett måste att du fattar vad de talar om för dig att du ska göra oavsett om du är i Vasa, H:fors eller Milano. Så om din finska är lite skranglig så är det ännu större skäl att se på Suomen Huippumalli utan svensk textning - där får du även en smula inblick i modellvärlden.

Förövrigt så vill jag påminna om att man faktiskt inte måste vara strålande vacker, trådsmal och fotogenisk för att bli modell. Det behövs hur många "vanliga" människor som helst i olika typer av reklamer. Och det är svårt att veta själv vilken "smak" agenturmammorna har, vad de är ute efter, vad de tycker att är speciellt. Kanske just den där underliga näsan du lite skäms över är just det som gör ditt utseende speciellt.

Och som ett PS kan jag berätta att jag faktiskt har helt vanliga, österbottniska kompisar och släktingar som lyckats inom det här området:

Min syster var modell i tonåren TROTS att hon bara var 165 cm lång och hade tandställning - hon blev trea i en modelltävling före hon sket i det och började studera istället. Hon skickade bara ett foto som en kompis tagit på henne uppefter en vägg i hennes rum till ett par modellagenturer och så ringde de henne från en av dem och erbjöd henne att gå en modellkurs.

Min kusin jobbar som modell i Stockholm för olika reklamfilmer på Sveriges TV4 - hon är adopterad från Asien men uppväxt utanför Jakobstad och upptäcktes på gatan när hon studerade till sjuksköterska i Sverige.

Och så har jag en kompis som blivit kosmetolog i Jakobstad och som numera sminkar modeller i London (har även jobbat i Los Angeles mfl ställen) och hon har till och med sminkat toppmodellen Heidi Klum! Jag tror att hon även modellat en del, men mest trivs hon bredvid kameran.

Så Dream BIG, bara, även tjejer från fjuttiga lilla Österbotten kan bli stora inom skönhetsbranschen. Det är bara en fråga om Look, Luck och Will (utseende, tur och vilja)!

Lycka till hälsar webbredaktören Liselott

Se även finska frågan Kysy pois! -> Opiskelu -> Unelma-ammatti -> Vaatemalli
och svenska frågan "Kan man..?" här i samma kategori på Våga fråga!

Kosmetolog-utbildningen i Jakobstad
Estenom-utbildning på Novia
Kosmetolog-utbildning i Helsingfors

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej finns det en lag eller regel att man måste ha en tråkig vanlig finlandsvensk studentmössa i finland eller får man beställa en med sitt namn på
/ en tjej som tar studenten
Läs mera

Hej, jag går i nian i högstadiet. Vi ska snart söka vidare till andra stadiet. Jag är intresserad att bli en lantmätare. Jag undrar vilken yrkeslinje skulle passa för detta?
Hur blir jag en lantmätare...
Läs mera

Hej decibel! Jag har en lärare som lätt blir störd/arg och jag är rädd att fråga honom om hjälp för jag är rädd att bli utskäld. Vad kan jag göra? Vad kan jag göra?
Läs mera

Hej

Jag skulle vilja åka å bli Bartender elr något med make up. I marbella å nu vet jag inte om jag vågar åka ner själv 1 månad. Man delar boende med andra i gruppen.
Läs mera