smältost, skivad smältost, gräddost, emmertalost
Hej,
Bra fråga, men ganska svår att besvara. Eller egentligen inte, men jag kan inte rabbla upp alla ostar här :) Hur som helst så är det andelen mättade fetter som är det fett som inte är så bra för våra blodkärl och som vi inte ska äta för mycket av som man kan rangordna ostarna efter. Men om man vill kan man även rangordna efter hur mycket energi ostarna ger, dvs hur mycket kalorier man får i sig av olika ostar om man äter lika mycket av varje. De flesta ostar (mjölkprodukter överlag) innehåller mättat fett (just därför rekommenderas ost med lite lägre fetthalt, så att andelen mättade fetter i kosten minskar), men det finns även ostar gjord på olja som har annorlunda och bättre fettsammansättning. Nu är ju inte jag någon ostexpert och kan inte alla ostars näringsinnehåll utantill, men lite ditåt iaf. :)
Så det enklast sättet för dig att få svar är att kolla innehållsförteckningen på den ost du ska köpa och jämföra med andra, det du då kan jämföra är det mättade fettet och den totala energin, detta redogörs per 100g (inte efter storleken på osten). Lycka till :)
Vänlig hälsning, Anna - kostrådgivare och sjukskötare
Kommentarer
Inga har kommenterat på denna sida ännu
Skriv kommentar