Svamp

24.04.2021
Hej!
För tillfället har jag en svampinfektion i naveln som jag tar hand om och smörjer men nu börjar jag ana att jag kanske fått svamp i underlivet. Kan det vara möjligt att det har smittats via mina fingrar även om jag försöker tvätta mina händer väldigt noggrannt efter att jag rört naveln? Och går det att använda vanlig matolja i underlivet för att bli av med svampen? Läste att det hjälper.
Tacksam för svar! Förvirrad:p
Tessi klippt

Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar

26.04.2021

Hej,

Vissa människor har större benägenhet att få svamp, och det beror antagligen på flera olika saker, men svamp i underlivet brukar bero på att den naturliga bakteriefloran som skall finnas där av någon anledning störs. Ibland kan det handla om att man t.ex. tvättat sig för mycket, att man ätit antibiotika eller att man använt åtsittande kläder av syntetmaterial så att temperaturen och luftfuktigheten i underlivet blivit fel. Jag inser att det får det att låta som att vad som helst kan leda till svampinfektion - men lite så är det kanske också - i kombination med att olika människor har olika immunförsvar.

Om du nu misstänker att du har svamp i underlivet (symtomen är klåda, sveda, irritation och vitaktiga gryniga flytningar) så skall du gå till apoteket och köpa en salva som heter Canesten som du kan behandla med. Läs anvisningarna som följer med i paketet. Jag tror INTE att matolja i underlivet kommer att lösa problemet. Om problemen skulle fortsätta så kan du tala med din hälsovårdare eller ringa till preventivrådgivningen.

Kram,

Tessi

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej Decibel!

Mitt hår har blivit mycket tunnare än tidigare och det skrämmer mig lite. Jag vet att man tappar mer än hundra hårstrån per dag, men jag kan med säkerhet säga att det har ökat. Jag hitta...
Läs mera

Hej, jag äter för fort oftast kan ta ett par tuggor sen sväljer. Blir oftast klar snabbare än dom andra i klassen som äter betydligt långsammare ? Har det som vana att alltid äta snabbt. Vet inte varf...
Läs mera

Om man runkar mycket påverkar det längdtillväxten åt något håll?
Läs mera

Ont

Hej, jag har på senaste tiden haft ont i mina äggstockar/ nedre magen. Ibland kan de komma sådä krampande och ibland tar de lite lite ont när jag kissar. Vad kan de vara?
Läs mera