tampong

08.10.2009
Hejsan!
Hur lång skall man stoppa in en tampong?
När jag försökte första gången var det lite obehagligt och tog lite sjukt, och kändes väldigt konstit och lite ömt när den var där.. så jag tog bort en, kan det bero på att jag inte satt in den tillräckligt eller ?
Tack!
18.11.2011

Hej!
Jag håller JUST NU på att skriva på den texten om mens och mensskydd som kommer in under Information -> Kroppen -> Mensen, så jag kan svara med det samma :) Infon samlar jag från faktaspäckade broschyrer, webbsidor osv

Första gången man sätter in en tampong i slidan så kan det faktiskt ta lite sjukt, till och med blöda lite. Det är av den enkla anledningen att mödomshinnan - eller slidkransen som man ska kalla den nuförtiden - kan sitta i vägen. Slidkransens uppgift är att skydda slidan för en massa extra bobbor tills du haft sex. Den har ett litet hål i mitten för att mensblodet ska kunna rinna ut. Vissa tjejer har ett mindre hål i slidkransen och andra större, så när de ska föra in tampongen (som ju ska förbi slidkransen in i slidan) så är det lite som att förlora oskulden. För en del är det trångt, gör lite ont och blöder lite. Andra tjejer går det lättare för, även om de inte haft sex eller onanerat och på det sättet "spräckt" sin mödomshinna. Det är helt ofarligt att slidkransen spricker lite i kanten när man för in en tampong, det kan svida lite högst någon dag när man torkar sig på WC, men de små små såren läker lätt och snabbt helt av sig själv.

En annan orsak till att det kan göra lite ont och kännas obehagligt att föra in en tampong - oavsett hur många gånger du gjort det förr - är att om du spänner dig, står fel eller är väldigt torr i slemhinnorna i slidan, så vill den inte riktigt glida in ordentligt. Då är det bara att försöka slappna av i bäckenbottenmusklerna (de heter så, de som finns "mellan benen") och kanske pröva att lägga upp ett ben på toalettsisten och föra in den så istället.

En trejde orsak till att det kan kännas obehagligt, obekvämt och ta lite sjukt att föra in tampongen och ha den i slidan är att du inte för in den tillräckligt långt - precis som du trodde. Den ska egentligen så långt in som du får den. Den KAN INTE försvinna in i dig eller fastna, för där slidan tar slut kommer livmodermunnen emot och den öppningen in till livmodern är bara stor nog för en mikroskopisk trupp med spermier - den är defintivt inte stor nog att få en tampong igenom. Håll bara reda på att trådarna från tampongen hänger ut och att du känner dem med fingrarna, så är det ingen fara. Och nej, jag har aldrig hört om att snörena till tampongen skulle gå av - och skulle det mot förmodan ske, så får du nog ut tampongen med fingrarna iallafall.

Så när du sätter in tampongen så ska den så långt in att du nog känner den med fingret, men den ska inte vara så nära slidöppningen så att den skaver mot den muskelring runt slidan som sitter nära öppningen, ett par cm ifrån. Du kan inte se tampongen när den sitter bra. Om du känner tampongen när du går eller sitter, så är den för långt ut. Poängen är nämligen att tjejer har mest känsel (förutom i klitoris då) just där ringen av muskler i slidöppningen finns, alltså 1-2 cm in - annars skulle vi aldrig klara av att föda barn.

Att använda tampong är inget måste och du kan bra vänta ett tag med att pröva igen, för fast du har fått mens så är det inte säkert att din slida är riktigt färdigutvecklad ännu. Det är samma sak som med sex, man måste hinna så långt i puberteten att slemhinnorna och musklerna i slidan är klara och funkar före man kan använda tampong eller ha sex utan att det ska skava, ta sjukt och irritera huden där.

Tampong är ett jättebra mensskydd, så länge du byter med en 3-4 timmars mellanrum. Annars är det risk för svampinfektioner och bakterieinfektioner och annat, om man inte sköter hygienen där. Tamponger hör ju naturligt inte hemma inne i slidan, men risken att få en infektion i slidan beror också på att huden och slemhinnorna inte kan andas ordentligt med en tampong, det blir varmt och kvavt helt enkelt. Samma sak är det med stringtrosor, bindor och alltför tighta och varma kläder som inte andas. Samtidigt måste man akta sig för att tvätta för noga eller med för stark tvål på de intima områdena, eftersom man har en uppsättning goda bakterier där helt naturligt, som är kroppens försvar mot skadliga bakterier. Så sov absolut inte med tampong och passa på att gå klädd i mjukisbyxor, bommullstrosor och binda hemma när du har mens. Tantingt, kanske - men ett bra sätt att ta hand om din mus!

Det går säkert bättre nästa gång, det är bara att slappna av och ta tid på sig!

Hälsar webbredaktören Liselott

1 Kommentarer

  • Guu 08/02/2019 3:51pm (3 år sen)

    Jag har sovit med tampong

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Jag har mens och på gympan så ska vi simma. Det är första gången jag använder tampong och jag är jätte osäker om jag kommer blöda igenom. Kommer inte tampongen bli blöt i vattnet och åka ur? Ska det g...
Läs mera

Hej!

Jag tog första dosen coronavaccin här en dag. Idag startade mitt mens plötsligt nästan 2 veckor för tidigt...

Är det här pga. Vaccinet? Kommer det att lämna såhär?

Jag har hört att vac...
Läs mera

Kan man göra så att mensen eller brösten kommer fortare för varje dag tänker jag på det här och jag
börjar tappa självförtroendet.
Läs mera

Min mens är 9 dagar sen kan det bero på ångest och stress? För jag är på en arbetsplats där jag inte trivs alls och därpå förmed sig ångest och stress. Vill gärna veta vad det beror på
Läs mera