Kroppen

Här kan du söka efter frågor i kategorin Kroppen!

Välj i menyn (till vänster på större skärm) under sidan "Kroppen" från vilken underkategori du vill se lista på frågor och svar, eller klicka i den underkategorin i sökfönstrets mittfält. Väljer du exempelvis sidan "Insidan och hälsan" visas de frågor som ställts i den kategorin och sökfönstret gäller bara frågor inom Insidan och hälsan.

För att söka på alla frågor i arkivet, använd sökfönstret på sidan Frågor och svar och för att söka på hela portalen (även från Information, Påverka, På gång osv) använder du stora sökfönstret högst uppe på den turkosa delen på varje Decibel-sida.

Decibels egna ungdomsinformatörer och expertnätverk svarar på frågor från de 11 egna medlemskommunerna, medan frågor från andra kommuner besvaras av UngInfo eller Ungdomsliv - Nuortenelämä här på Decibel.

Sök frågaStäll en fråga

När?
10.07.2018
Läs hemliga rutan!
Visa hela frågan och svaret
Läs hemliga rutan! Fundersam kille
Liselott 17 glad3
Ungdomsinformatören Liselott svarar:
Besvarad: 11.07.2018

Hej Fundersam kille!

Som vanligt är det nästan stört omöjligt att svara på ett bra sätt när hela frågan är skriven i hemliga rutan, så därför kan jag bara ge lite allmänna råd om ämnet, så att du alls ska få någon nytta av svaret. Hoppas det är okej.

Ha tålamod! Vi utvecklas alla i olika takt och då finns det alltid någon som är tidig och någon som är sen i utvecklingen, och du råkar nu troligen bara höra till den senare delen. Det behöver inte betyda att något är fel, och du behöver verkligen inte vara orolig ännu. Jag förstår att det är jobbigt att vänta, men det finns inget du kan göra för att påskynda processen. Försök bara att leva ett normalt, någorlunda hälsosamt liv (tex tobaksrökning är inte att rekommendera om man vill växa normalt, eftersom nikotinets effekter på blodkärlen kan påverka slutresultatet negativt), så kommer din kropp att bli precis sådan som det var tänkt att den skulle bli enligt dina gener. Om du vill och vågar kan du ju fråga pappa och andra män i släkten hur det gick för dem i din ålder, för det är möjligt att du brås på dem. Om allt ännu bara verkar stampa på stället när du är 16 så ska du kolla med en läkare, då finns det mediciner som kan boosta utvecklingen, men ännu är det för tidigt, de skulle inte göra något åt saken än.

Så försök att inte oroa dig och försök att inte jämföra dig med andra. Jag vet att det är svårt, men du blir inte gladare av de tankar du har nu. Det fixar sig nog av sig själv!

Kram, Liselott

Skriv kommentar
Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Dölj

Tillbaka till Kroppen

Mera information:

OBS! Vissa frågor & svar kan ha några år på nacken (finns redan tusentals frågor med svar i arkivet), och eftersom allt från teknik till läkemedelsindustri ständigt förnyas och förbättras kanske inte fakta i svaren längre är aktuella. Ställ då din fråga på nytt, så får du färsk information. Den 18.10.2013 förnyades även hela portalen Decibel.fi och alla tidigare frågor flyttades innan dess över till ett nytt webbhanteringsprogram. Därför kan det se ut som om att exempelvis frågor från 2011 besvarats först i augusti 2013, fastän de besvarats i medeltal bara några dagar efter att de ställdes.

Senast uppdaterad:
26.10.2017

Deltagande kommuner:

Jakobstad
Kaskö
Korsholm
Korsnäs
Kristinestad
Kronoby
Malax
Nykarleby
Närpes
Pedersöre
Vörå

 

Kontaktuppgifter

decibel[at]korsholm.fi +35844 7277 911

Sepis ungdomsinfocenter Bölesundsvägen 10 B 65610 Korsholm Finland Fakturering: Decibel, inköp 333, Centrumvägen 4, 656610 Korsholm Finland

Vad är Decibel?

Decibel.fi är Österbottens egen tvåspråkiga ungdomswebbportal
med information, rådgivning och möjlighet att påverka.

ungdomsinformations och radgivningstjanst vaaka mustavalko 3

Samarbetspartners

Undervisnings- och Kulturministeriet
Koordinaatti
Projektet Regional koordinering av ungdomsinformation och -rådgivningstjänster i Österbotten, Mellersta Österbotten och Syd-Österbotten
© Decibel.fi 2018 | Decibel.fi innehar upphovsrätten till denna sida | Om du önskar kopiera, vänligen källhänvisa och meddela oss!