När?

10.07.2018
Läs hemliga rutan! Fundersam kille
Liselott klippt

Ungdomsinformatören Liselott svarar

11.07.2018

Hej Fundersam kille!

Som vanligt är det nästan stört omöjligt att svara på ett bra sätt när hela frågan är skriven i hemliga rutan, så därför kan jag bara ge lite allmänna råd om ämnet, så att du alls ska få någon nytta av svaret. Hoppas det är okej.

Ha tålamod! Vi utvecklas alla i olika takt och då finns det alltid någon som är tidig och någon som är sen i utvecklingen, och du råkar nu troligen bara höra till den senare delen. Det behöver inte betyda att något är fel, och du behöver verkligen inte vara orolig ännu. Jag förstår att det är jobbigt att vänta, men det finns inget du kan göra för att påskynda processen. Försök bara att leva ett normalt, någorlunda hälsosamt liv (tex tobaksrökning är inte att rekommendera om man vill växa normalt, eftersom nikotinets effekter på blodkärlen kan påverka slutresultatet negativt), så kommer din kropp att bli precis sådan som det var tänkt att den skulle bli enligt dina gener. Om du vill och vågar kan du ju fråga pappa och andra män i släkten hur det gick för dem i din ålder, för det är möjligt att du brås på dem. Om allt ännu bara verkar stampa på stället när du är 16 så ska du kolla med en läkare, då finns det mediciner som kan boosta utvecklingen, men ännu är det för tidigt, de skulle inte göra något åt saken än.

Så försök att inte oroa dig och försök att inte jämföra dig med andra. Jag vet att det är svårt, men du blir inte gladare av de tankar du har nu. Det fixar sig nog av sig själv!

Kram, Liselott

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar