Alldeles förtidig mens

10.01.2019
Hejsan! Jag har haft regelbunden, väldigt riklig och smärtsam mens under två års tid. Under min förra mens så kom det flera stora klumpar med i mensen. Jag har läst att det är okej men några var större än min tumme. Dessutom fick jag min mens två veckor innan jag borde ha fått den nu. Är det normalt eller borde jag göra något åt det? Yokk
luckan

UngInfo svarar

21.01.2019

Hej,

om man har rikliga blödningar (dvs. om man är tvungen att t.ex. byta binda/tampong med bara någon timmes mellanrum) och/eller har svåra smärtor, brukar man anse att det lönar sig att ta medicin under mensen. Vanligtvis rekommenderas värkmedicinen ibuprofen (hittas under namnen Burana, Ibumax, Ibutabs), som kan köpas receptfritt (400 mg) på apoteket. Ta regelbundet 1-1,5 tablett med 6-8 h mellanrum (dvs. 3-4 gånger/dygn) de första 1-2 dagarna. Läkemedlet är smärtstillande och hindrar bl.a. kramper i livmodermuskulaturen, vilket delvis orsakar smärtan. Ibuprofen borde också minska på blödningsmängden en aning, om det tas regelbundet. Motion kan också hjälpa till att lindra smärtan, då det frigör endorfiner, vilka är kroppens egna smärtstillande hormoner.

Om ibuprofen inte hjälper tillräckligt, kan en läkare skriva ut p-piller för att minska på mensblödningarna och smärtan. Även medicinen tranexamsyra (Caprilon, Cyklokapron) kan användas för att minska på blödningsmängden.

Om man har smärtor t.o.m. flera dagar innan själva blödningen börjar och det inte tar slut efter de första dygnen, kan man fundera på om det kunde röra sig om endometrios, dvs. att slemhinnevävnad som normalt sett endast finns i livmodern, även finns i bukhålan på äggstockarna eller kring ändtarmen. I så fall brukar p-piller användas för att lindra symptomen. 

Att mensen är en aning oregelbunden brukar inte vara något farligt, så det skulle jag inte vara orolig över. Om vanlig värkmedicin (med läkemedlet ibuprofen) inte tar bort dina symptom tillräckligt mycket, skulle jag rekommendera att du bokar en tid till hälsocentralläkaren för att diskutera de andra medicinalternativen.


Hälsningar,

Sofia Eriksson
Läkare

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.