Får inga mellanblödningar

12.01.2018
Hej!
Jag fick min mens när jag va ca 12 år. Minns att jag fick normalt mycket mens och mensen var röd.
Därefter minns jag inte hur min mens var och hur regelbundet jag fick den. Men ofta var det så att min mens inte kom varje månad, utav väldigt, väldigt sällan. När den väl kom var det bara lite mens.

Jag bestämde mig för ca ett år sedan att börja med p piller eftersom mina menssmärtor var så grova. Det gjorde jätteont i hela kroppen, jag kall svettades och mådde illa. Ibland har jag spytt och oftast har jag behövt åka hem från skolan.
Jag tänka också att om jag börjar med p piller kanske min mens blir mer regelbunden.

Jag blev rekommenderad Estrelen av olika anledningar.
Min mensvärk är inte alls lika grov länge. Mår aldrig dåligt utan får bara ont i magen.
Men mina mellanblödningar kommer inte. Jag tar alltid alla piller, alltså också sockerpillerna och borde därför få min mens.
Ibland har jag också smärtor trots att min mens inte är nära. När jag har pratat med ungdomsmottagningen så har de sagt att det är okej.
Men att inte få sina mellanblödningar känns väldigt fel.
Jag är orolig över att det är något allvarligt. Linn
Ungdomsakademin2023

Ungdomsakademin svarar

22.01.2018

Hej,

Du beskriver att du i något skede, innan du började att ta p-pillren, hade en oregelbunden mens, med långa uppehåll och knappa blödningar. Ibland kan t.ex. ett tillstånd som polycystiskt ovarialsyndrom (PCOS) ligga bakom en liknande störning i menstruationscykeln. I ditt fall kan det trots allt även vara så att p-pillrena orsakar att din blödning uteblir helt och hållet, eftersom det kan ske för vissa kvinnor.

I den här situationen är det svårt att ta ställning till magsmärtorna som du talar om, då även smärtor i bl.a. tarmkanalen kan kännas på samma område. Information om när, hur och var smärtan känns kunde vara till hjälp för att komma fram till vad det möjligen rör sig om.

Jag skulle vilja säga att det sällan ligger något allvarligt bakom uteblivna blödningar, men då du verkar orolig över både det och dina magsmärtor, kunde det vara bra om du fick gå igenom situationen med en läkare. Tillsammans kunde ni fundera på om det i det här skedet krävs några noggrannare utredningar (t.ex. gynekologiskt ultraljud av livmodern och äggstockarna) eller om du kan fortsätta att följa med situationen.

Hoppas svaret var till hjälp!

Hälsningar,

Sofia Eriksson
Läkare

Vår samarbetspartner Ungdomsakademin har svarat den här frågan. Frågan och svaret kommer att synas också på Ungdomsakademins Fråga-tjänst.

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar