Kroppen

Här kan du söka efter frågor i kategorin Kroppen!

Välj i menyn (till vänster på större skärm) under sidan "Kroppen" från vilken underkategori du vill se lista på frågor och svar, eller klicka i den underkategorin i sökfönstrets mittfält. Väljer du exempelvis sidan "Insidan och hälsan" visas de frågor som ställts i den kategorin och sökfönstret gäller bara frågor inom Insidan och hälsan.

För att söka på alla frågor i arkivet, använd sökfönstret på sidan Frågor och svar och för att söka på hela portalen (även från Information, Påverka, På gång osv) använder du stora sökfönstret högst uppe på den turkosa delen på varje Decibel-sida.

Decibels egna ungdomsinformatörer och expertnätverk svarar på frågor från de 11 egna medlemskommunerna, medan frågor från andra kommuner besvaras av UngInfo eller Ungdomsliv - Nuortenelämä här på Decibel.

Sök frågaStäll en fråga

Får inga mellanblödningar
12.01.2018
Hej! Jag fick min mens när jag va ca 12 år. Minns att jag fick normalt mycket mens och mensen var röd. Därefter minns jag inte hur min mens var och hur regelbundet jag fick den. Men ofta var det så att min mens inte kom varje månad, utav väldigt, väldigt sällan. När den väl kom var det bara lite mens. Jag bestämde mig för ca ett år sedan att bör...
Visa hela frågan och svaret
Hej!
Jag fick min mens när jag va ca 12 år. Minns att jag fick normalt mycket mens och mensen var röd.
Därefter minns jag inte hur min mens var och hur regelbundet jag fick den. Men ofta var det så att min mens inte kom varje månad, utav väldigt, väldigt sällan. När den väl kom var det bara lite mens.

Jag bestämde mig för ca ett år sedan att börja med p piller eftersom mina menssmärtor var så grova. Det gjorde jätteont i hela kroppen, jag kall svettades och mådde illa. Ibland har jag spytt och oftast har jag behövt åka hem från skolan.
Jag tänka också att om jag börjar med p piller kanske min mens blir mer regelbunden.

Jag blev rekommenderad Estrelen av olika anledningar.
Min mensvärk är inte alls lika grov länge. Mår aldrig dåligt utan får bara ont i magen.
Men mina mellanblödningar kommer inte. Jag tar alltid alla piller, alltså också sockerpillerna och borde därför få min mens.
Ibland har jag också smärtor trots att min mens inte är nära. När jag har pratat med ungdomsmottagningen så har de sagt att det är okej.
Men att inte få sina mellanblödningar känns väldigt fel.
Jag är orolig över att det är något allvarligt. Linn
stall en fraga
Ungdomsakademin svarar:
Besvarad: 22.01.2018

Hej,

Du beskriver att du i något skede, innan du började att ta p-pillren, hade en oregelbunden mens, med långa uppehåll och knappa blödningar. Ibland kan t.ex. ett tillstånd som polycystiskt ovarialsyndrom (PCOS) ligga bakom en liknande störning i menstruationscykeln. I ditt fall kan det trots allt även vara så att p-pillrena orsakar att din blödning uteblir helt och hållet, eftersom det kan ske för vissa kvinnor.

I den här situationen är det svårt att ta ställning till magsmärtorna som du talar om, då även smärtor i bl.a. tarmkanalen kan kännas på samma område. Information om när, hur och var smärtan känns kunde vara till hjälp för att komma fram till vad det möjligen rör sig om.

Jag skulle vilja säga att det sällan ligger något allvarligt bakom uteblivna blödningar, men då du verkar orolig över både det och dina magsmärtor, kunde det vara bra om du fick gå igenom situationen med en läkare. Tillsammans kunde ni fundera på om det i det här skedet krävs några noggrannare utredningar (t.ex. gynekologiskt ultraljud av livmodern och äggstockarna) eller om du kan fortsätta att följa med situationen.

Hoppas svaret var till hjälp!

Hälsningar,

Sofia Eriksson
Läkare

Vår samarbetspartner Ungdomsakademin har svarat den här frågan. Frågan och svaret kommer att synas också på Ungdomsakademins Fråga-tjänst.

Skriv kommentar
Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Dölj

Tillbaka till Kroppen

Mera information:

OBS! Vissa frågor & svar kan ha några år på nacken (finns redan tusentals frågor med svar i arkivet), och eftersom allt från teknik till läkemedelsindustri ständigt förnyas och förbättras kanske inte fakta i svaren längre är aktuella. Ställ då din fråga på nytt, så får du färsk information. Den 18.10.2013 förnyades även hela portalen Decibel.fi och alla tidigare frågor flyttades innan dess över till ett nytt webbhanteringsprogram. Därför kan det se ut som om att exempelvis frågor från 2011 besvarats först i augusti 2013, fastän de besvarats i medeltal bara några dagar efter att de ställdes.

Senast uppdaterad:
26.10.2017

Deltagande kommuner:

Jakobstad
Kaskö
Korsholm
Korsnäs
Kristinestad
Kronoby
Malax
Nykarleby
Närpes
Pedersöre
Vörå

 

Kontaktuppgifter

decibel[at]korsholm.fi +35844 7277 911

Sepis ungdomsinfocenter Bölesundsvägen 10 B 65610 Korsholm Finland Fakturering: Decibel, inköp 333, Centrumvägen 4, 656610 Korsholm Finland

Vad är Decibel?

Decibel.fi är Österbottens egen tvåspråkiga ungdomswebbportal
med information, rådgivning och möjlighet att påverka.

ungdomsinformations och radgivningstjanst vaaka mustavalko 3

Samarbetspartners

Undervisnings- och Kulturministeriet
Koordinaatti
Projektet Regional koordinering av ungdomsinformation och -rådgivningstjänster i Österbotten, Mellersta Österbotten och Syd-Österbotten
© Decibel.fi 2007-2013 | Decibel.fi innehar upphovsrätten till denna sida | Om du önskar kopiera, vänligen källhänvisa och meddela oss!