Kroppen

Här kan du söka efter frågor i kategorin Kroppen!

Välj i menyn (till vänster på större skärm) under sidan "Kroppen" från vilken underkategori du vill se lista på frågor och svar, eller klicka i den underkategorin i sökfönstrets mittfält. Väljer du exempelvis sidan "Insidan och hälsan" visas de frågor som ställts i den kategorin och sökfönstret gäller bara frågor inom Insidan och hälsan.

För att söka på alla frågor i arkivet, använd sökfönstret på sidan Frågor och svar och för att söka på hela portalen (även från Information, Påverka, På gång osv) använder du stora sökfönstret högst uppe på den turkosa delen på varje Decibel-sida.

Decibels egna ungdomsinformatörer och expertnätverk svarar på frågor från de 11 egna medlemskommunerna, medan frågor från andra kommuner besvaras av UngInfo eller Ungdomsliv - Nuortenelämä här på Decibel.

Sök frågaStäll en fråga

Går det att ha sex om man inte fått sin första mens?
12.02.2018
Hej! Jag är en tjej som inte fått min mens än. Jag är kär i en kille och Han i mig. Han kommer antagligen vilja ha sex om vi blir tillsammans. Jag vill också, men jag vill bara veta om det ens är fysiskt möjligt att ha sex innan man har fått sin första mens. Finns det några risker? (Är det farligt?)
Visa hela frågan och svaret
Hej! Jag är en tjej som inte fått min mens än. Jag är kär i en kille och Han i mig. Han kommer antagligen vilja ha sex om vi blir tillsammans. Jag vill också, men jag vill bara veta om det ens är fysiskt möjligt att ha sex innan man har fått sin första mens. Finns det några risker? (Är det farligt?) baraenfråga
tessi2016
Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar:
Besvarad: 13.02.2018

Hej,

Ja, visst går det att ha sex fast man inte ännu har fått mens. Men det är trots allt ett tecken på att din fysiska utveckling ännu inte är klar, så jag hoppas att ni tar det långsamt.

Det finns inga speciella risker med att ha sex innan man får mens, men däremot finns det ju riskwer med att ha sex innan man själv är redo för det. Så gå inte med på någonting som du inte själv känner att du verkligen VILL göra. Det är meningen att sex skall vara någonting positivt, som man känner att man vill göra - inte någonting som man ställer upp på för att den andra så gärna vill.

Mitt råd är alltså att ni skall ta tid på er. Lär känna varandra. Hångla, smek varandra. Det finns massor av saker man kan göra innan det blir aktuellt med samlag, och det blir garanterat bättre om ni inte skyndar er. Så skall du komma ihåg att ni måste skydda er, även om du inte för tillfället har fått mens. Både för att undvika oönskade graviditeter och könssjukdomar.

Var rädd om dig själv!

Kram

Tessi

Skriv kommentar
Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Dölj

Tillbaka till Kroppen

Mera information:

OBS! Vissa frågor & svar kan ha några år på nacken (finns redan tusentals frågor med svar i arkivet), och eftersom allt från teknik till läkemedelsindustri ständigt förnyas och förbättras kanske inte fakta i svaren längre är aktuella. Ställ då din fråga på nytt, så får du färsk information. Den 18.10.2013 förnyades även hela portalen Decibel.fi och alla tidigare frågor flyttades innan dess över till ett nytt webbhanteringsprogram. Därför kan det se ut som om att exempelvis frågor från 2011 besvarats först i augusti 2013, fastän de besvarats i medeltal bara några dagar efter att de ställdes.

Senast uppdaterad:
26.10.2017

Deltagande kommuner:

Jakobstad
Kaskö
Korsholm
Korsnäs
Kristinestad
Kronoby
Malax
Nykarleby
Närpes
Pedersöre
Vörå

 

Kontaktuppgifter

decibel[at]korsholm.fi +35844 7277 911

Sepis ungdomsinfocenter Bölesundsvägen 10 B 65610 Korsholm Finland Fakturering: Decibel, inköp 333, Centrumvägen 4, 656610 Korsholm Finland

Vad är Decibel?

Decibel.fi är Österbottens egen tvåspråkiga ungdomswebbportal
med information, rådgivning och möjlighet att påverka.

ungdomsinformations och radgivningstjanst vaaka mustavalko 3

Samarbetspartners

Undervisnings- och Kulturministeriet
Koordinaatti
Projektet Regional koordinering av ungdomsinformation och -rådgivningstjänster i Österbotten, Mellersta Österbotten och Syd-Österbotten
© Decibel.fi 2007-2013 | Decibel.fi innehar upphovsrätten till denna sida | Om du önskar kopiera, vänligen källhänvisa och meddela oss!