Kroppen

Här kan du söka efter frågor i kategorin Kroppen!

Välj i menyn (till vänster på större skärm) under sidan "Kroppen" från vilken underkategori du vill se lista på frågor och svar, eller klicka i den underkategorin i sökfönstrets mittfält. Väljer du exempelvis sidan "Insidan och hälsan" visas de frågor som ställts i den kategorin och sökfönstret gäller bara frågor inom Insidan och hälsan.

För att söka på alla frågor i arkivet, använd sökfönstret på sidan Frågor och svar och för att söka på hela portalen (även från Information, Påverka, På gång osv) använder du stora sökfönstret högst uppe på den turkosa delen på varje Decibel-sida.

Decibels egna ungdomsinformatörer och expertnätverk svarar på frågor från de 11 egna medlemskommunerna, medan frågor från andra kommuner besvaras av UngInfo eller Ungdomsliv - Nuortenelämä här på Decibel.

Sök frågaStäll en fråga

Illa mående
11.08.2017
När jag får mens så får jag en jette mensvärk och brukar må illa och spy är det normalt?
Visa hela frågan och svaret
När jag får mens så får jag en jette mensvärk och brukar må illa och spy är det normalt? Dedu
tessi2016
Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar:
Besvarad: 11.08.2017

Hej.

Det är inte speciellt ovanligt att man mår dåligt, spyr eller får diarré då man har mens. Det beror på att kramperna (sammandragningarna) av musklerna som skall tömma livmodern påverkar även resten av tarmen och matsmältningen.

I många fall kan p-piller hjälpa mot både mensvärken och illamåendet, så det är ju någonting du kan överväga. Om man har väldigt kraftig mensvärk kan man också äta flera pillerkartor efter varandra så att man inte behöver ha mens lika ofta. Men det är någonting som jag tycker att du skall diskutera med en läkare eller barnmorska om du känner att du skulle vilja testa på det. Ring isåfall till preventivrådgivningen på din hemort och boka tid.

Men även om det givetvis är obehagligt att må illa så är det alltså inte speciellt konstigt eller farligt att göra det i samband med mensen. Men med tanke på t.ex. skolan så fungerar det ju inte heller i längden att måsta bli hemma varje månad p.g.a. mensvärk. Så fundera över piller, det finns ganska många tjejer som börjar äta p-piller just av denna orsak så det är ingenting konstigt med det.

Kram

Tessi

 

Skriv kommentar
Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Dölj

Tillbaka till Kroppen

Mera information:

OBS! Vissa frågor & svar kan ha några år på nacken (finns redan tusentals frågor med svar i arkivet), och eftersom allt från teknik till läkemedelsindustri ständigt förnyas och förbättras kanske inte fakta i svaren längre är aktuella. Ställ då din fråga på nytt, så får du färsk information. Den 18.10.2013 förnyades även hela portalen Decibel.fi och alla tidigare frågor flyttades innan dess över till ett nytt webbhanteringsprogram. Därför kan det se ut som om att exempelvis frågor från 2011 besvarats först i augusti 2013, fastän de besvarats i medeltal bara några dagar efter att de ställdes.

Senast uppdaterad:
26.10.2017

Deltagande kommuner:

Jakobstad
Kaskö
Korsholm
Korsnäs
Kristinestad
Kronoby
Malax
Nykarleby
Närpes
Pedersöre
Vörå

 

Kontaktuppgifter

decibel[at]korsholm.fi +35844 7277 911

Sepis ungdomsinfocenter Bölesundsvägen 10 B 65610 Korsholm Finland Fakturering: Decibel, inköp 333, Centrumvägen 4, 656610 Korsholm Finland

Vad är Decibel?

Decibel.fi är Österbottens egen tvåspråkiga ungdomswebbportal
med information, rådgivning och möjlighet att påverka.

ungdomsinformations och radgivningstjanst vaaka mustavalko 3

Samarbetspartners

Undervisnings- och Kulturministeriet
Koordinaatti
Projektet Regional koordinering av ungdomsinformation och -rådgivningstjänster i Österbotten, Mellersta Österbotten och Syd-Österbotten
© Decibel.fi 2007-2013 | Decibel.fi innehar upphovsrätten till denna sida | Om du önskar kopiera, vänligen källhänvisa och meddela oss!