Mens och ppiller

24.11.2022
Hej,

Jag har nu tagit ppiller i 8 dgr, började första dagen på min mens. Varför slutar inte min mens? Det kommer som lite blod nu. Min mens är oftast 5 dgr lång. M
Tessi klippt

Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar

24.11.2022

Hej,

Då man börjar äta p-piller så ändrar det på kroppens eget system för hur hormonerna produceras, så det är helt vanligt att mensen/blödningarna kan fungera annorlunda än de normalt skulle göra under de första tre månaderna. Det är ingenting man behöver oroa sig över även om jag förstår att det kan kännas irriterande. Försök ha tålamod och följa med situationen. De flesta biverkningar som man kan uppleva då man börjar med p-piller brukar lugna ner sig eller försvinna inom de första tre månaderna, men OM de skulle fortsätta även efter det så kan du kontakta preventivrådgivningen där de skrev ut pillren till dig.

Det "vanliga" är att blödningarna brukar minska då man börjar med p-piller, så min gissning är att det är bara nu första månaden som det fungerar på detta sätt. Men det kan jag givetvis inte säga med säkerhet eftersom alla kroppar fungerar lite olika. Så tyvärr kan jag inte ge något exakt svar på hur länge blödningen kommer att pågå - men oavsett så är den inte farlig eller oroväckande.

Hoppas att pillren passar dig i fortsättningen.

Kram,

Tessi

1 Kommentarer

 • M 24/11/2022 11:28am (15 dagar sen)

  Mer info:

  - Röker inte.
  - Nyss börjat med ppiller efter FLERA års mellanrum (Gestinyl ppiller) och läkaren rekommenderade att jag skulle börja första dagen jag fick mens.
  - Hur länge kan det ta före blödningen slutar?
  - Vad kan jag göra åt det?
  - Tar ett piller ungefär kl 8 varje dag

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej måste jag vara rädd att det ska synas blod i poolen när jag simmar med mens? Jag använder inget skydd och är orolig att det kommer blod i poolen.
Läs mera

Hej Decibel! Jag har haft mens två gånger men det är ungefär 5 månader jag senast hade mens. Vad ska jag göra? Ska jag göra något? Jag har hört att om man tränar mycket så kan mensen försvinna och jag...
Läs mera

Hej decibel!
Jag har en fråga. Det här har jag inte berättat för någon, inte någon i min familj eller någon av mina kompisar.
Okej så jag har haft flytningar sen 2.8.2022. Det var två dagar innan ...
Läs mera

Hej decibel!
Jag har en fråga. Det här har jag inte berättat för någon, inte någon i min familj eller någon av mina kompisar.
Okej så jag har haft flytningar sen 2.8.2022. Det var två dagar innan ...
Läs mera