Kroppen

Här kan du söka efter frågor i kategorin Kroppen!

Välj i menyn (till vänster på större skärm) under sidan "Kroppen" från vilken underkategori du vill se lista på frågor och svar, eller klicka i den underkategorin i sökfönstrets mittfält. Väljer du exempelvis sidan "Insidan och hälsan" visas de frågor som ställts i den kategorin och sökfönstret gäller bara frågor inom Insidan och hälsan.

För att söka på alla frågor i arkivet, använd sökfönstret på sidan Frågor och svar och för att söka på hela portalen (även från Information, Påverka, På gång osv) använder du stora sökfönstret högst uppe på den turkosa delen på varje Decibel-sida.

Decibels egna ungdomsinformatörer och expertnätverk svarar på frågor från de 11 egna medlemskommunerna, medan frågor från andra kommuner besvaras av UngInfo eller Ungdomsliv - Nuortenelämä här på Decibel.

Sök frågaStäll en fråga

Minipiller
05.12.2017
Hej! Jag har lite frågor om minipiller: 1. Kostar de? 2. Hur skaffar man? 3. Måste föräldrarna veta? 4. Finns det biverkningar? 5. Är det säkert? 6. Finns det bättre alternativ?
Visa hela frågan och svaret
Hej! Jag har lite frågor om minipiller:
1. Kostar de?
2. Hur skaffar man?
3. Måste föräldrarna veta?
4. Finns det biverkningar?
5. Är det säkert?
6. Finns det bättre alternativ? Hus
tessi2016
Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar:
Besvarad: 05.12.2017

Hej.

Om du inte har haft hormonella preventivmedel förr, utan det är första gången du börjar med t.ex. minipiller så får du pillren gratis under de första 6 månaderna (3-9 månader, beroende på hemort, men oftast 6 månader). Efter det betalar du för pillren själv. Olika piller kostar olika mycket men t.ex. märket Cerazette kostar 31,48euro för tre månader.

Pillren får du genom preventivrådgivningen. Du ringer helt enkelt upp preventivrådgivningen på din hemort och säger att du skulle vilja börja med mini-piller. Då får du en tid till mottagningen, där barnmorskan/hälsovårdaren gör en intervju för att utreda vilka piller som skulle vara bäst för dig. Ibland görs en gynekologisk undersökning i detta skede, men ibland görs den först senare. Det varierar lite från ort till ort.

Dina föräldrar behöver inte veta om att du börjar med mini-piller. Det är ingenting du själv behöver deras tillstånd för och de kommer inte att få något meddelande från mottagningen om det.

Biverkningar finns det med mini-piller, precis som med alla andra mediciner. Den vanligaste biverkningen är att mensen förändras. Här är det lite skillnad på p-piller och mini-piller. P-piller innehåller två olika hormoner, medan mini-pillren enbart innehåller ett hormon. Hormonerna är syntetiskt framställda, men samma sorts hormoner som du har i kroppen även utan piller. P-piller gör ofta att mensen blir regelbunden, och att man blöder mindre. Med mini-piller är det lite mer oförutsägbart vad som händer. En del tjejer blöder mindre - eller slutar nästan helt, medan andra blöder oftare än tidigare. Det är nästan omöjligt att på förhand veta hur kroppen kommer att reagera, så det enda sättet att ta reda på det är att testa.

Med mini-piller är det viktigt att pillret tas på samma tid alla dagar (det får bara kasta med någon timme) medan det inte är riktigt lika petigt med p-piller. Men om pillren tas regelbundet så är de alldeles säkra som preventivmetod. Givetvis skall man fortsättningsvis använda kondom om man inte vet med 100% säkerhet att ens partner inte har någon könssjukdom.

Vilken preventivmetod man använder är ju väldigt individuellt. Många oroar sig för hormonerna, och att de inte vill ha "onaturliga" hormoner i kroppen, medan detta enligt min åsikt ofta överdrivs. Naturligtvis måste man själv besluta om man vill använda piller eller ej, men hormonerna är inte farliga. (en gravid kvinna har många gånger högre hormonnivåer i kroppen och ingen tänker på det som ett farligt tillstånd.)

Mitt råd är att du tar kontakt med preventivrådgivningen på din hemort och går dit för att diskutera vilken metod som skulle vara bäst för just dig.

Kram

Tessi

 

Skriv kommentar
Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Dölj

Läs liknande frågor i kategorin "Mensen"

Mens efter akut p-piller Hej. Min mens slutade för 10 dagar sedan och tre dagar senare blev jag tvungen att ett ta dagen efter-piller (kondomen gick sönder). Nu en vecka senare får jag mens igen... Läs mera Normalt? Hej! Jag är en tjej på 13 år och har antagligen kommit in i pupeterten sen några månader tillbaka(ungefär ett halvår) Då kom min första mens,för ungefär 7månader sen,den varade i ungefär 5 dagar och bestod inte av jätte mycket blod bara typ 2dagar,i allafall det är den enda gången på 7 månader jag har haft det! Är det normalt att man inte har haft mens på 7 månader (har bara haft min första då) ? Eller är det ens mens? Sen så har jag en till sak om puberteten. Mina bröst har börjat växa,man liksom känner "kulorna" som är i brösten om man känner,men alltså mitt vänstra är mycket större en det högra och "kulan" är mycket större och hårdare medans det högra har en pytte "kula" som inte är lika hård, om man tittar i spegeln så se man att det vänstra är lite större en det högra!! Likadant när man har push up bh så ser det högra lite större ut! Är det något andra kan se eller är det bara jag? Och är det normalt? //tonårstjej Tack för svar :)... Läs mera orolig för mensen! Hej jag börjar bli orolig jag fick min första mens den åttonde juli och den var ca åtta dagar lång och jag har inte fått mens nå flera gånger e de nå fel på mejj? Jag är inte gravid för ja har inte haft sex tacksam för svar snabbt♥... Läs mera

Tillbaka till Kroppen

Mera information:

OBS! Vissa frågor & svar kan ha några år på nacken (finns redan tusentals frågor med svar i arkivet), och eftersom allt från teknik till läkemedelsindustri ständigt förnyas och förbättras kanske inte fakta i svaren längre är aktuella. Ställ då din fråga på nytt, så får du färsk information. Den 18.10.2013 förnyades även hela portalen Decibel.fi och alla tidigare frågor flyttades innan dess över till ett nytt webbhanteringsprogram. Därför kan det se ut som om att exempelvis frågor från 2011 besvarats först i augusti 2013, fastän de besvarats i medeltal bara några dagar efter att de ställdes.

Senast uppdaterad:
26.10.2017

Deltagande kommuner:

Jakobstad
Kaskö
Korsholm
Korsnäs
Kristinestad
Kronoby
Malax
Nykarleby
Närpes
Pedersöre
Vörå

 

Kontaktuppgifter

decibel[at]korsholm.fi +35844 7277 911

Sepis ungdomsinfocenter Bölesundsvägen 10 B 65610 Korsholm Finland Fakturering: Decibel, inköp 333, Centrumvägen 4, 656610 Korsholm Finland

Vad är Decibel?

Decibel.fi är Österbottens egen tvåspråkiga ungdomswebbportal
med information, rådgivning och möjlighet att påverka.

ungdomsinformations och radgivningstjanst vaaka mustavalko 3

Samarbetspartners

Undervisnings- och Kulturministeriet
Koordinaatti
Projektet Regional koordinering av ungdomsinformation och -rådgivningstjänster i Österbotten, Mellersta Österbotten och Syd-Österbotten
© Decibel.fi 2007-2013 | Decibel.fi innehar upphovsrätten till denna sida | Om du önskar kopiera, vänligen källhänvisa och meddela oss!