Minipiller

05.12.2017
Hej! Jag har lite frågor om minipiller:
1. Kostar de?
2. Hur skaffar man?
3. Måste föräldrarna veta?
4. Finns det biverkningar?
5. Är det säkert?
6. Finns det bättre alternativ? Hus
Tessi klippt

Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar

05.12.2017

Hej.

Om du inte har haft hormonella preventivmedel förr, utan det är första gången du börjar med t.ex. minipiller så får du pillren gratis under de första 6 månaderna (3-9 månader, beroende på hemort, men oftast 6 månader). Efter det betalar du för pillren själv. Olika piller kostar olika mycket men t.ex. märket Cerazette kostar 31,48euro för tre månader.

Pillren får du genom preventivrådgivningen. Du ringer helt enkelt upp preventivrådgivningen på din hemort och säger att du skulle vilja börja med mini-piller. Då får du en tid till mottagningen, där barnmorskan/hälsovårdaren gör en intervju för att utreda vilka piller som skulle vara bäst för dig. Ibland görs en gynekologisk undersökning i detta skede, men ibland görs den först senare. Det varierar lite från ort till ort.

Dina föräldrar behöver inte veta om att du börjar med mini-piller. Det är ingenting du själv behöver deras tillstånd för och de kommer inte att få något meddelande från mottagningen om det.

Biverkningar finns det med mini-piller, precis som med alla andra mediciner. Den vanligaste biverkningen är att mensen förändras. Här är det lite skillnad på p-piller och mini-piller. P-piller innehåller två olika hormoner, medan mini-pillren enbart innehåller ett hormon. Hormonerna är syntetiskt framställda, men samma sorts hormoner som du har i kroppen även utan piller. P-piller gör ofta att mensen blir regelbunden, och att man blöder mindre. Med mini-piller är det lite mer oförutsägbart vad som händer. En del tjejer blöder mindre - eller slutar nästan helt, medan andra blöder oftare än tidigare. Det är nästan omöjligt att på förhand veta hur kroppen kommer att reagera, så det enda sättet att ta reda på det är att testa.

Med mini-piller är det viktigt att pillret tas på samma tid alla dagar (det får bara kasta med någon timme) medan det inte är riktigt lika petigt med p-piller. Men om pillren tas regelbundet så är de alldeles säkra som preventivmetod. Givetvis skall man fortsättningsvis använda kondom om man inte vet med 100% säkerhet att ens partner inte har någon könssjukdom.

Vilken preventivmetod man använder är ju väldigt individuellt. Många oroar sig för hormonerna, och att de inte vill ha "onaturliga" hormoner i kroppen, medan detta enligt min åsikt ofta överdrivs. Naturligtvis måste man själv besluta om man vill använda piller eller ej, men hormonerna är inte farliga. (en gravid kvinna har många gånger högre hormonnivåer i kroppen och ingen tänker på det som ett farligt tillstånd.)

Mitt råd är att du tar kontakt med preventivrådgivningen på din hemort och går dit för att diskutera vilken metod som skulle vara bäst för just dig.

Kram

Tessi

 

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar