Pormaskar

15.05.2019
Hej! Jag är en 16-årig tjej som har massor av pormaskar. Jag har alltid haft många synliga men nu börjar de bli stora och överallt! Detta gör att jag blir mera osäker på mig själv.
Hur ska jag minska eller få bort dem? Jag har provat de där svarta ansiktamaskarna som gör ont men de funkar ju inte i längden. Jag vet att man borde rensa ansiktet ofta, men med vilka produkter? Gärna någon produkt med få starka kemikalier eftersom jag reagerar ganska starkt på dem. Har ni några tips eller vet ni några "hudvårdssalonger" i Jakobstad/Karleby trakten?
Sanna 17 3

Kosmetologen Sanna svarar

17.05.2019

Hej, Va bra att du tog kontakt, pormaskar ska inte få göra att man mår dåligt, det finns mycket man kan göra själv och bra hjälp att få från hudvårdssalonger.

För det första, rengöring ALLTID varje kväll. Oberoende av hur trött man är så ska man alltid rengöra sitt ansikte innan man går till sängs. Rengöringsmjölk, -kräm eller –gel är passligt att använda. Vilket märke det är har inte så stor betydelse. Något i passlig prisklass från ett varuhus duger bra. Fast man inte använt smink, puder, foundation mm så ska man ändå rengöra ansiktet på kvällen eftersom det samlas en massa smuts, fett och damm i porerna under dagens lopp. Efter rengöringen är det bra att torka över ansiktet med ansiktsvatten. Ansiktsvatten drar samman porerna, tar bort sista resterna av rengöringsmjölken och normaliserar hudens ph värde. För att en rengöringsmjölk ska kunna lösa upp allt fett och damm i porerna behöver ph värdet vara alkaliskt, men huden ska helst vara lite basisk för att kunna stå emot olika gifter, strålning mm som den blir utsatt för varje dag när vi rör oss utanför sängen. De bakterier som ger finnar och pormaskar trivs också bättre om huden är alkaliskt, därför minskar orenheter om man återställer ph värdet i huden efter rengöringen. På morgonen kan man torka ansiktet med ansiktsvatten som fräschar upp och sen sätta en fuktkräm på. Fuktkrämen ska helst vara en tunn emulsion som inte ger fett åt huden bara fukt. Om man har för fet kräm kan man få orenheter av det. Men det är ändå viktigt att använda en fuktkräm för annars kan hudytan torka ut och orenheter som finns i porerna slipper inte ut utan lämnar under huden och blir till inflammerade stora djupa finnar som ofta lämnar ärr. Peeling ett par gånger i månaden, en rengörande mask åtm en gång i veckan brukar också ge resultat.

Om du vill ha en mera naturlig, biologisk serie kommer här lite exempel: Rosen Serien säljs hos Hälsokostaffärer och vissa kosmetologer, Dermosil, beställs via deras hemsida https://www.dermosil.fi/sv-fi/?setlocale  Lumene är ett inhemsk märke som också är mera naturligt.

Tips på Hudvårdssalonger i Jakobstad/Karleby trakten: https://cosmetique.fi/sv/  eller   Kosmetolog SKY Elisabeth Tallgård i Kronoby eller https://www.nicepiste.fi/ i Karleby. Det finns säkert en hel massa andra också som du hittar om du googlar Kosmetologi xxx.

Till sist vill jag ännu skriva att du får ju en bra början på din hudvård om du startar med en hudrengöring hos någon salong. Sen är det lättare att fortsätta där hemma. Försök att inte klämma något för det ger ärr och brukar bara resultera i att allt blir värre. Frisk luft, lagom med motion, drick ca 1 l vatten/dag, ät inte choklad, pizza, grillmat mm varje dag men ibland måste man få unna sig lite godsaker <3

Hoppas det reder upp sig, kram från kosmetologen Sanna

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.