Problem

25.07.2021
Hur ska jag gå tillväga för att gå ner i vikt när jag älskar mat och hatar motion? Mår inte bra av vikten!

Näringsrådgivare och sjukskötare Anna svarar

28.07.2021

Hej, 

Det är lite svårt att svara på utan bakgrundsinformation men första frågan jag vill ställa dig, behöver du ens gå ner i vikt? Har du orealistiska mål eller är en välmående kropp och knopp ditt mål? Dvs jag hoppas du inte försöker få till sådana kroppar vi dagligen matas med i media, för till det behövs redigering och filter osv, detta vet du ju förstås men ändå bra att påminnas om i alla åldrar. 

Men låt oss nu säga att du skulle vilja ha bort något kg eftersom det anses vara övervikt, då är mitt första viktiga råd att skippa vågen, den gör inget gott. Väg dig absolut inte oftare än gång i månaden men låt allra helst vikten falla i glömska och tänk på att du ska få till en hälsosam livsstil som gör att du mår bättre nu och i framtiden :) En våg behöver man inte ha hemma! 

Men för att nå denna hälsosamma livsstil behöver du älska mat och röra på dig på något sätt, så hälften har du redan. För låt inte maten bli något som ger dig dåligt samvete, det är alldeles onödigt. Man kan äta all mat men viss mat oftare än andra, kika på matpyramiden så ser du i toppen vad som anses vara sällanmat och i botten finns det vi borde äta mest av.

Fastän man försöker minska i vikt är det viktigt att äta sig mätt, att slarva med maten leder bara till negativa följder. Det viktigaste är att man inte äter mellan måltiderna, ät frukost, lunch, middag och kvällsmål, ibland behövs också mellanmål. Men mellan de här måltiderna så ska man bara helst dricka vatten.  

Låt det gå ca tre timmar mellan måltiderna, ät den mängd så du klarar dig utan att bli vrålhungrig innan nästa måltid men inte heller för mätt, hehe, detta vet du bäst själv. Ät en matportion, fyll på med extra grönsaker, undvik söta drycker. Njut av sällanmat ibland :)

Använd inga s.k. fitnessappar, de sätter bara griller i huvudet som kan leda till tex en ätstörning. Man behöver inte/ ska inte räkna kalorier! Genom att följa kostråden ovanför hittar du en balans.

Eftersom du inte gillar motion kan jag dock uppmuntra dig att ha en stegräknare, men ha bara koll på stegen, försök nå ca 10000 steg dagligen (detta är ingen magisk nivå men brukar rekommenderas), det kanske du redan gör, eller så behöver du på något vis få till några fler steg. Visst kan du leta inspiration om träning på tex YouTube, men låt det inte gå till överdrift, du ska må bra och det ska vara hållbart!
 
Frågor på detta? Eller vill du ger mer info om dig så är du välkommen att ställa fler frågor ☺️

Vänliga hälsningar, Anna, näringsrådgivare

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej! Jag har på siståne börjat dregla extra mycket. Det är något slags lite segt dregel men i stort sett rinnande spott, precis som vatten. Jag har förr dreglat när jag sovit ibland, då har det varit ...
Läs mera

Hej Decibel! Jag har ett problem jag gärna vill prata om. Jag har märkt att jag har gått upp väldigt mycket i vikt nu på senaste tiden. Kläder jag använde för några månader sen sitter mycket tightare ...
Läs mera

Hallå! Har du någonsin tagit bort allt hår från dina könsorgan? Kändes det bra eller dåligt efteråt?
Läs mera

Hej, på sistone har jag känt mig som att jag alltid är hungrig. Jag tränar 5 gånger i veckan, kombinerar styrketräning med cykling. Har gjort det i två år med träningen och inte känt så här mycket hun...
Läs mera