Kroppen

Här kan du söka efter frågor i kategorin Kroppen!

Välj i menyn (till vänster på större skärm) under sidan "Kroppen" från vilken underkategori du vill se lista på frågor och svar, eller klicka i den underkategorin i sökfönstrets mittfält. Väljer du exempelvis sidan "Insidan och hälsan" visas de frågor som ställts i den kategorin och sökfönstret gäller bara frågor inom Insidan och hälsan.

För att söka på alla frågor i arkivet, använd sökfönstret på sidan Frågor och svar och för att söka på hela portalen (även från Information, Påverka, På gång osv) använder du stora sökfönstret högst uppe på den turkosa delen på varje Decibel-sida.

Decibels egna ungdomsinformatörer och expertnätverk svarar på frågor från de 11 egna medlemskommunerna, medan frågor från andra kommuner besvaras av UngInfo eller Ungdomsliv - Nuortenelämä här på Decibel.

Sök frågaStäll en fråga

DET GÖR ONT!!
12.01.2018
Hej. Jag har problem med mina visumtänder på övre raden. Det gör så ont, så ofta!! Det känns som käken håller på gå sönder! Jag haft detta problem flera år typ! De har växt klart, men de är snea,, Jag sa till tandläkaren, men hen tog inte seriöst! Jag litar inte på tandläkare!! Jag får ont i ögonen, huvudvärk, yrsel, trötthet och även andnings pro...
Visa hela frågan och svaret
Hej.
Jag har problem med mina visumtänder på övre raden. Det gör så ont, så ofta!!
Det känns som käken håller på gå sönder! Jag haft detta problem flera år typ! De har växt klart, men de är snea,, Jag sa till tandläkaren, men hen tog inte seriöst! Jag litar inte på tandläkare!!
Jag får ont i ögonen, huvudvärk, yrsel, trötthet och även andnings problem när jag får tandvärk.

De tänderna (som var bredvid visumtänderna som opererade bort ) har faktist fått skador! En tand har en grop, så den ser ut som en skål nästan. Jag har också fått något som liknar cystor ( små blåsor på under sidan av skinden)..

De framtändena på nedre raden har blivit konstiga, en tand håller på komma bakom en tan som är bredvid!

Jag har så ont just nu att jag svättas som tusan, svimfärdig, skakar och trött!!

Tandläkarna skickar mig jämt till tandhygisten!! Men jag pallar ju inte det, och det är ju inte själva problemet heller! Eftersom jag borstar faktist noga!! Jag borstar tänderna 2 gånger, ibland 3 gånger om dagen!

De sa att jag ska "borsta på tandköttet och använda mindre tandborste där längs bak".. Men om jag borstar där längsbak, så får jag kräkreflexer, pga tandkrämen fastnar så jag får såna!!

Tandvärken känns som kramp, och det påverkar vardagen negativt! AAJ!!
Liselott 17 glad3
Ungdomsinformatören Liselott svarar:
Besvarad: 16.01.2018

Hej AAJ!!

Voj vännen, inte är det meningen att du ska ha så där ont! Och jag är ledsen att du haft dåliga erfarenheter av tidigare tandläkare. Se, tyvärr är de ju nog som människor överlag, det finns dåliga rörmokare och jurister och gynekologer också - men alla är inte dåliga av en viss yrkesgrupp. Det finns absolut helt underbara och fantastiskta tandläkare också. En och annan sådan finns nog inom den kommunala tandvården, men problemet är kanske bara att andra upptäckt de fantastiska tandläkarna också och erbjudit dem jobb på privata tandläkarmottagningar - eller att de själva har egna mottagningar.

Så det är mitt råd, att gå till tandläkare privat. Det kan i vissa fall vara som att komma till en helt annan värld, där personalen verkligen gör allt för att man ska bli en så nöjd kund som möjligt, alltså i praktiken få alla problem åtgärdade och ingen smärta kvar. Klart att det är betydligt dyrare, men vad kostar det dig att ha så där ont och så sådana probelm av dina visdomständer och tänder överlag?

Jo, jag kan förstå din misstro mot tandläkare, men just nu straffar och skadar du bara dig själv med den inställningen genom att hindra dig själv från att slippa smärta och problem. Gör inte det. Låt inte heller saker hindra dig, exempelvis en kräkreflex kan man ju faktiskt vänja sig av med med övning och tid. Ta hand om dig genom att söka vård! Tänk vilken livskvalitet du kommer att få sedan när du slipper de här sjoken av smärta och obehag!

kram, Liselott

Skriv kommentar
Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Dölj

Tillbaka till Kroppen

Mera information:

OBS! Vissa frågor & svar kan ha några år på nacken (finns redan tusentals frågor med svar i arkivet), och eftersom allt från teknik till läkemedelsindustri ständigt förnyas och förbättras kanske inte fakta i svaren längre är aktuella. Ställ då din fråga på nytt, så får du färsk information. Den 18.10.2013 förnyades även hela portalen Decibel.fi och alla tidigare frågor flyttades innan dess över till ett nytt webbhanteringsprogram. Därför kan det se ut som om att exempelvis frågor från 2011 besvarats först i augusti 2013, fastän de besvarats i medeltal bara några dagar efter att de ställdes.

Senast uppdaterad:
26.10.2017

Deltagande kommuner:

Jakobstad
Kaskö
Korsholm
Korsnäs
Kristinestad
Kronoby
Malax
Nykarleby
Närpes
Pedersöre
Vörå

 

Kontaktuppgifter

decibel[at]korsholm.fi +35844 7277 911

Sepis ungdomsinfocenter Bölesundsvägen 10 B 65610 Korsholm Finland Fakturering: Decibel, inköp 333, Centrumvägen 4, 656610 Korsholm Finland

Vad är Decibel?

Decibel.fi är Österbottens egen tvåspråkiga ungdomswebbportal
med information, rådgivning och möjlighet att påverka.

ungdomsinformations och radgivningstjanst vaaka mustavalko 3

Samarbetspartners

Undervisnings- och Kulturministeriet
Koordinaatti
Projektet Regional koordinering av ungdomsinformation och -rådgivningstjänster i Österbotten, Mellersta Österbotten och Syd-Österbotten
© Decibel.fi 2007-2013 | Decibel.fi innehar upphovsrätten till denna sida | Om du önskar kopiera, vänligen källhänvisa och meddela oss!