Frågor

14.04.2019
Hej jag har en fråga, för ca i år sen hitta jag en knöl i sidan av ryggen typ bredvid axeln som va rätt så stor, vet att det kan va cancer men tänkt att det antagligen inte är något och under den perioden va min farfar väldigt sjuk i cancer o dog för ca 2 månader sen. Vill inte säga något till mina föräldrar pga det men nu för ca 3-4 veckor sen hitta jag en till precis intill, borde jag kolla upp det ändå? Tänkt att det lika gärna kan va fett, är egentligen underviktig o haft problem med en ätstörning men försöker bli frisk nu på egen hand.

Det jag antar gör mi orolig är att jag alltid svettas mycket under armarna samtidigt som jag fryser o oftast skakar, mina tår är alltid blåa, kalla o svullna o detsamma med fingrarna men ändå svettas jag mer än vad jag brukar. Har oxå alltid en konstig känsla i halsen typ som om jag har damm i halsen. Vill egentligen inte kolla upp det så undrar bara vad det kan bero på. .
15.04.2019

Hej.

Jag tror precis som du att det är en fettknöl du har på ryggen. Och om du är väldigt smal så känns den sannolikt bättre eftersom du har mindre underhudsfett. Jag tycker att du skall gå till din hälsovårdare och visa knölen för hen, så får ni vid behov boka en tid till skolläkaren.

Angående dina andra symtom, svettandet, dina kalla och svullna händer och fötter och din hals så är det svårt att svara på utan att alls känna till ditt hälsotillstånd i övrigt. Jag vet t.ex. inte hur du äter eller motionerar.

Det att du fryser mycket hänger ganska sannolikt ihop med att du är underviktig, likaså det att dina händer och fötter känns kalla. Men jag kan inte svara på hur det är med svettningarna. Många saker kan inverka på det, t.ex. stress, motionsvanor, hormoner o.s.v. Jag vet inte heller hur det står till med dina händer och fötter, eftersom jag inte har sett dem. Så jag har svårt att avgöra om de verkligen är svullna, och om det är någonting som borde undersökas.

Jag tycker helt enkelt att du skall gå och tala med skolhälsovårdaren, och vara helt ärlig då det gäller dina symtom. Det är svårt för någon annan att hjälpa till om de inte känner till problemet, men du kan nog utgå ifrån att hälsovårdaren vill ditt bästa och kommer att hjälpa dig bara hen får en chans.

Ta hand om dig!

Kram

Tessi

1 Kommentarer

  • Pojke 20 år 14/04/2019 5:56pm (10 månader sen)

    Hej! För en vecka sedan hade jag ett one night stand med en kvinna jag träffade på baren. Mitt i samlaget drog hon av mig kondomen och satte sig på mig. Vi hade inte oskyddat sex längre än en ca 1 - 1 1/2 minut.

    Är för tillfället i militären och var på ett läger. På lägret hamnade jag bli flyttad till brigaden för att jag fick feber samt lyckades kasta upp. Detta var ca. 3 dagar efter samlaget. Jag hade en dag tidigare på lägret haft dyngblöta skor samt handskar så jag misstänkte att febern kom därifrån. Några dagar senare så fick jag sjuk hals och kliande i ögat samt mycket vätska i det ögat (har inte varit till läkaren ännu men troligtvis ögoninflammation). Senare började jag undersöka om HIV och sånt för att jag är paranoid, och märkte att mitt tillstånd passar in på en HIV infekterad.

    Min fråga är. Kan jag möjligtvis ha blivit smittad av kvinnan, eller är jag paranoid. Kommer symptom ändå såhär snabbt? Ska gå och testa mig i morgon, men ville ändå fråga här. Som sagt så hann vi inte ens göra det länge oskyddat, så kan det ha smittat under bara den korta stunden vi höll på? Uppskattar snabba svar. Tack!

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.