Kronisk sjukdom

19.01.2019
För man äter ju medicin hela livet?! ..
Julia Nyback

Ungdominformatör och ungdomsledare Julle svarar

22.01.2019

Hej och tack för din fråga!
Med kroniska sjukdomar brukar man mena sådant som kräver regelbunden behandling, t.ex. medicin, hälsovårds- och läkarbesök, under en period av minst sex månader. Det brukar också syfta till att besvären eller symptom har vid intervjutidpunkten, hos läkare eller hälsovårdare, pågått i minst sex månader, eller troligen kommer att fortsätta i minst sex månaders tid.

Om man tar medicin för en specifik sjukdom, t.ex. hypotyreos - som betyder att sköldkörteln producerar för lite sköldkörtelhormon - klassas det som en kronisk sjukdom, eftersom besvären för inte går över på ett halvårPersoner med diagnosen hypotyreos behandlar det med thyroxin för att få sköldkörtelhormonerna i balans och många tar thyroxin resten av sitt liv. Ifall om man slutar medicinera hypotyreos trots att besvären är borta, så kan det vara att man hamnar tillbaka på ruta ett, med samma besvär eller symptom. 

Viktigt att komma ihåg är att om man just har fått en kronisk sjukdom så tar det säkert en stund innan man fått bukt med den. Att lära känna sig själv med den och veta hur man ska handskas med det.  Vissa tar den medicinering som är rekommenderade för dem och gör inget mera, medan andra tar den rekommenderade medicineringen och ändrar andra livsvanor, så som motion och diet. Det beror på vad det gäller och vilken sjukdom det gäller. 

Jag hoppas att svaret gjorde dina funderingar lite klarare, 
lycka till! 
Hälsingar Julle

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.