Kroppen

Här kan du söka efter frågor i kategorin Kroppen!

Välj i menyn (till vänster på större skärm) under sidan "Kroppen" från vilken underkategori du vill se lista på frågor och svar, eller klicka i den underkategorin i sökfönstrets mittfält. Väljer du exempelvis sidan "Insidan och hälsan" visas de frågor som ställts i den kategorin och sökfönstret gäller bara frågor inom Insidan och hälsan.

För att söka på alla frågor i arkivet, använd sökfönstret på sidan Frågor och svar och för att söka på hela portalen (även från Information, Påverka, På gång osv) använder du stora sökfönstret högst uppe på den turkosa delen på varje Decibel-sida.

Decibels egna ungdomsinformatörer och expertnätverk svarar på frågor från de 11 egna medlemskommunerna, medan frågor från andra kommuner besvaras av UngInfo eller Ungdomsliv - Nuortenelämä här på Decibel.

Sök frågaStäll en fråga

Bröstcancer
12.02.2018
Mina bröst har jätte stora knölar ( ca. 5cm ) jag har börjat bli orolig om det kan vara bröstcancer. Är det vanligt att ha stora knölar i brösten när de växer? Jag kan typ lägga fingrarna under knölen och ”lyfta upp den”. Mina bröst består inte av mycket fett utan mest en stor, hård knöl.
Visa hela frågan och svaret
Mina bröst har jätte stora knölar ( ca. 5cm ) jag har börjat bli orolig om det kan vara bröstcancer.
Är det vanligt att ha stora knölar i brösten när de växer? Jag kan typ lägga fingrarna under knölen och ”lyfta upp den”. Mina bröst består inte av mycket fett utan mest en stor, hård knöl.
tessi2016
Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar:
Besvarad: 13.02.2018

Hej.

Du kan vara helt lugn. Knölarna du känner i dina bröst är alldeles normala. Det är själva bröstkörtlarna som utvecklas. Ibland kan knölen kännas bättre i det ena bröstet än i det andra, och det är också helt normalt. De utvecklas helt enkelt i lite olika takt. Knölarna brukar kännas precis som du beskriver, och det känns lite som en tillplattad klump under bröstvårtan. Med tiden brukar den växa så att den breder ut sig mer. Precis som du skriver kan det kännas som att man kan lyfta upp knölen och få grepp runt dess kanter. Nästan alla tjejer får dessa knölar i brösten under puberteten, och många killar också. Inget konstigt alls.

Det är med andra ord inte alls farligt utan helt normalt. Brösten kan vara väldigt ömma då de utvecklas, och det är inte ovanligt att det kan stickas eller klia lite i dem. Du behöver inte göra någonting annat än att ta det lugnt och ta hand om dig själv. Allting låter helt i sin ordning <3

Kram

Tessi

Skriv kommentar
Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Dölj

Tillbaka till Kroppen

Mera information:

OBS! Vissa frågor & svar kan ha några år på nacken (finns redan tusentals frågor med svar i arkivet), och eftersom allt från teknik till läkemedelsindustri ständigt förnyas och förbättras kanske inte fakta i svaren längre är aktuella. Ställ då din fråga på nytt, så får du färsk information. Den 18.10.2013 förnyades även hela portalen Decibel.fi och alla tidigare frågor flyttades innan dess över till ett nytt webbhanteringsprogram. Därför kan det se ut som om att exempelvis frågor från 2011 besvarats först i augusti 2013, fastän de besvarats i medeltal bara några dagar efter att de ställdes.

Senast uppdaterad:
26.10.2017

Deltagande kommuner:

Jakobstad
Kaskö
Korsholm
Korsnäs
Kristinestad
Kronoby
Malax
Nykarleby
Närpes
Pedersöre
Vörå

 

Kontaktuppgifter

decibel[at]korsholm.fi +35844 7277 911

Sepis ungdomsinfocenter Bölesundsvägen 10 B 65610 Korsholm Finland Fakturering: Decibel, inköp 333, Centrumvägen 4, 656610 Korsholm Finland

Vad är Decibel?

Decibel.fi är Österbottens egen tvåspråkiga ungdomswebbportal
med information, rådgivning och möjlighet att påverka.

ungdomsinformations och radgivningstjanst vaaka mustavalko 3

Samarbetspartners

Undervisnings- och Kulturministeriet
Koordinaatti
Projektet Regional koordinering av ungdomsinformation och -rådgivningstjänster i Österbotten, Mellersta Österbotten och Syd-Österbotten
© Decibel.fi 2007-2013 | Decibel.fi innehar upphovsrätten till denna sida | Om du önskar kopiera, vänligen källhänvisa och meddela oss!