misstänker svampinfektion

30.06.2020
som sagt i rubrikem så misstänker jag svampinfektion. Jag har haft extra mycket slidsekret och liksom trosorna är alltid våta pga det och luktar surt. Flytningarna är vita och gryniga eller klibbiga och gula och liksom klibbar ihop till större klumpar. Ibland blir det lite bättre för ett tag och det förvinner men sedan kommer det alltid tillbaka. Jag har inte alls haft symptom att det kliar eller att det är super rött och uppsvällt eller svider så jag vet inte om det är svampinfektion?
Tack för eran hjälp.
Tessi klippt

Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar

30.06.2020

Hej,

Det finns lite olika sätt du kan gå tillväga. Du har rätt i att det låter som en svampinfektion på basen av det du skriver om flytningarna, men eftersom du inte har klåda, sveda eller svullnad så kan det också hända att det ännu räcker med att du försöker rätta till slidans bakterieflora.

Jag tycker med andra ord att du kunde börja med att från apoteket köpa en medicin för detta. Det finns många olika märken (Vagi-Care, Vagisan, Vagi-C osv.) skillnaden är oftast priset för de innehåller ungefär samma sak. Oftast är det vagitorier, d.v.s. piller som läggs i slidan till natten med någon dags mellanrum eller några kvällar i rad (läs bipacksedeln för exakta anvisningar för den medicin du väljer.) På några dagar brukar det visa sig om man är på rätt väg och då brukar problemen minska.

De andra sakerna du bör göra är att tvätta dig en gång om dagen med vatten (aldrig tvål), drick tillräckligt och undvika överdrivet mycket socker, låta underlivet andas genom att sova utan trosor och inte använda kläder som sitter så tätt. Använd med andra ord inte strings eftersom de ofta ökar besvären.

Du behöver inte tala om saken med dina föräldrar om du inte vill, men det är inte det minsta pinsamt utan väldigt vanligt - så om du vill tala om saken så kan du givetvis göra det.

OM dina symtom skulle fortsätta så kan du testa en medicin som heter Canesten som är specifikt för svampinfektioner, eller så kan du kontakta preventivrådgivningen/hvc och be om en remiss till bakterieodling så att de kan kolla upp exakt vad det är som krånglar.

Som sagt - inget att vara pinsam över. Bra att du gör någonting åt saken.

Kram

Tessi

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Hej, jag är 15år! Jag hade oskyddat sex för ungefär 15 dagar sen (27 dec), jag har börjat må sämre och skulle fått mens den 6 jan men jag fick istället ”mens” den 31dec, min mens är inte direkt regelb...
Läs mera

Tjena, jag runkade igår åt ett familjefoto på mig och min syster och det var väldigt intensivt, men fick lite skuldkänslor för jag sover i samma rum som henne (vi har ett stort rum som skiljs åt med t...
Läs mera

Hej! Jag har hört mycket om när folk pratar om att man kan äta och dricka olika saker för att få ditt underliv att dofta gott. Men vad ska ens underliv lukta egentligen? Själv luktar mitt lite surt fö...
Läs mera

Hej jag duscha igår och idag, en dag senare så luktar mitt underliv något fruktansvärt. Såhär har det aldrig varit innan, asså det är klart att underlivet luktar när man inte duschat på ett tag men at...
Läs mera