Ex problem

23.05.2021
Hej!
Hur skall man handskas med sin pojkvän som fortsättningsvis har daglig kontakt med sitt ex? Problem med killens ex
kix

Ungdomsinformatör Kix svarar

26.05.2021

Hejsan!

Tack för din fråga. Jag förstår att det kan kännas jobbigt för dig när din pojkvän har mycket kontakt med sitt ex, ens partners ex tenderar vara ett känsligt område för många. Jag tycker ändå att du har agerat i det hela på ett moget sätt som från början försökt att inte kontrollera din pojkvän (genom att exempelvis säga vad han ”får och inte får” göra). Han är ju sin egen individ, och att försöka kontrollera vad andra får göra leder sällan till något bra i längden. Dock kan du bra berätta om hur du känner, det kan man alltid göra så länge som man är noga med att poängtera att det man berättar om är ens egen upplevelse av saken (så att man inte låter anklagande, för då blir det sällan en speciellt givande konversation för båda parterna).
Han vill säkert nog också höra dina känslor om saken, så att ni tillsammans kan fundera på hur ni kan underlätta din situation utan att han heller ska känna sig begränsad. Det här har du säkert hört tusen gånger förr, men bra kommunikation är grunden för alla förhållanden :)

Jag kan tänka mig att du tycker det här är speciellt jobbigt nu i början för att ni inte har varit tillsammans så länge så att ni har hunnit få en etablerad grundtrygghet i varandra ännu, utan allt är antagligen fortfarande rätt nytt och spännande..? Du önskar säkert att du skulle få ha den här första förälskelseperioden med din kille utan att behöva fundera på hans ex. Det du kan försöka tänka här är att han ju har VALT dig. Om det dessutom var han som gjorde slut så var ju det också för en orsak – att han är färdig med sitt gamla förhållande och ville gå vidare. Försök att hitta en trygghet i detta.

Vad hans ex potentiellt känner och inte känner det kan man ju bara spekulera i, men efter så många år tillsammans så är det rätt vanligt att man blivit så goda vänner att man inte vill förlora vänskapen. Sen kan jag dock personligen också tycka att man av respekt för personens nya förhållande kunde i alla fall i början att försöka kanske ge det nya förhållandet lite mera ”space” (speciellt när du försöker lära känna hans familj), men det är kanske inte alla som skulle tänka på det så för vi har alla olika typer av värderingar. Jag tycker det var bra att ni diskuterade det som hände och hur du kände kring det, för det är klart att dina önskemål också ska tas i beaktan.

Jag tänker här ge dig ett råd som jag själv har märkt nytta av. Vet du det gamla uttrycket man säger om sina ”fiender” - kill them with kindness..? Ungefär så. Att du i den mån du kan försöker att vara riktigt trevlig mot henne när du hamnar att träffa henne (menar inte fjäskigt, men allmänt trevligt), så att hon inte ges en chans till annat än att tycka om dig och respektera dig – och därmed på ett större plan också acceptera dig som sitt ex nya flickvän. Och om hon ändå inte gör det, så har du liksom ”ditt på det torra” ändå, eftersom du faktiskt beter dig vuxet och trevligt mot henne. Ett tredje alternativ är att hon börjar irritera sig på dig för att du är så trevlig, ifall hon på nåt vis försöker att vara en överhand över dig – men då har du ju också vunnit i den situationen eftersom det säger mer om henne än om dig (detta är ju förstås ingen tävling eller nåt men jag tror du förstår vad jag menar med ”vunnit”). Själv har jag haft god nytta av att göra så här, och i vissa fall har jag också blivit helt okej vän med ex till mina partners för att vi har lyckats överkomma det förflutna. Ofta är det ju trots allt så att man kan ha förvånansvärt mycket gemensamt med sin killes ex, om man bara vågar se det utan att se det som ett hot (och det är där det kan kännas lite svårt). Men du behöver förstås inte heller bli vän med henne bara för att din kille är det! Det ska hon i så fall också respektera. Men ibland känns såna här situationer mindre skrämmande när man bättre lär känna vad det är man ”dealar med”.

Nu känner jag att mitt svar här blev ganska babbligt – men i korthet det jag försöker säga är att kommunicera med din pojkvän om hur du känner, men försök att undvika att bestämma vad han får eller inte får göra eftersom vi alla är individer och man inte kan ”äga” någon annan. Ta trygghet i att han valt dig, DU är den han vill vara i en romantisk relation med, inte henne. Det finns en anledning till att ex är just EX. Det känns jobbigt nu, och jag förstår att du har många känslor som du inte riktigt vet vad du ska göra av, men jag tror inte du behöver vara orolig <3

Lycka till!
Kram, Kix

Kommentarer

Inga har kommenterat på denna sida ännu

Ställ en egen fråga

Skriv kommentar

OBS! Ställ din fråga vid Våga fråga.

Halloj.
Jag la just till min crush på snäp och han ädda tillbaka. Men hur kan jag starta en konversation med honom? Vad ska jag skicka som första snäp liksom?
Vi går på samma sport så vi träffas g...
Läs mera

Hej decibel jag har varit tillsammans med min kille i 2 år och det känns inte bra längre. Jag går runt å funderar på om jag ska göra slut eller inte ,min magkänsla säger att jag vill göra slut. Han ha...
Läs mera

Hej! Jag träffade en kille fö typ 1 vecka sen (mer information i hemliga lådan)och nu kan jag inte släppa honom. Vi har inte haft nån kontakt alls typ efter händelsen men jag vill inte ge upp hoppet o...
Läs mera